Coalitie+versus+veehouders+op+vierde+dag+estafetteprotest
Nieuws
© Jasper Schel

Coalitie versus veehouders op vierde dag estafetteprotest

Het provinciehuis als hol van de leeuw. Niet alleen voor de veehouders op deze vierde dag van het estafetteprotest van ZLTO, maar ditmaal ook voor landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) en haar collega Renze Bergsma (CDA).

Noem het een klein voorproefje van wat de politici en veehouders morgen te wachten staat. Anne-Marie Spierings stond de boeren uit Zuidoost-Brabant te woord in de ontvangsthal van het provinciehuis. Dat is moedig te noemen, want haar boodschap is nou net niet wat de boeren willen horen.


'Ik vind het heel vervelend als boeren wakker liggen terwijl dat niet nodig is. Ik weet dat heel veel boeren wakker liggen omdat er echt wel degelijk een probleem is. Er zijn ook situaties waarbij wij niet in staat zijn gebleken om goed uit te leggen hoe het echt in elkaar zit', zo begon Spierings haar toespraak.

Belachelijke opmerking

De al dan niet bewuste implicatie dat de veehouders niet snappen waarom de provincie Noord-Brabant het bestaande stikstofbeleid voert, viel verkeerd bij de veehouders. 'U doet net of wij het niet snappen. Wat is dat nou voor een belachelijke opmerking?', beet varkenshouder John van Paassen haar toe.

Vervolgens bestookten de boeren Spierings met individuele situaties en problemen. 'Vindt u het normaal om latente rechten af te pakken?', werd uit de menigte geroepen. 'Op het moment dat een boer een vergunning heeft, dan mag hij deze gewoon realiseren', pareerde Spierings, wetende dat juist vele honderden veehouders niet over zo'n vergunning beschikken en daardoor op slot zitten.

'Wat is dat nou voor een belachelijke opmerking?'

CDA perikelen

CDA-gedeputeerde Renze Bergsma (Veiligheid/Bestuur/Organisatie) stond niet bepaald te springen om de megafoon ter hand te nemen, maar deed het na enig aandringen van ZLTO bestuurder Janus Scheepers toch. 'Het is verschrikkelijk complex geworden. We hebben heel veel sleutels nodig om de toekomst te vinden voor jullie bedrijven.'


Bergsma kreeg van een jonge veehouder ook de-vraag-die-gesteld-moest-worden' voor zijn kiezen: 'Dus het CDA persbericht van afgelopen weekend was gewoon een zoethoudertje?' Bergsma antwoordde na een korte overpeinzing: 'De CDA fractie liet haar hart spreken. Morgen voeren Provinciale Staten het debat daarover. Daar waar het hoort.'

Voorbereidingen vrijdag

Morgen zal aan alle onzekerheid een einde komen als Provinciale Staten de route voor de veehouderij bepalen. Op het plein voor het provinciehuis zijn de voorbereidingen al in volle gang. Plaskruizen zijn geplaatst, grote beeldschermen geïnstalleerd en een cateringtent opgezet om de, naar verwachting massaal aanwezige, boeren zo goed en kwaad als dat kan te ontvangen.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer