Noord%2DHollandse+boer+wil+bij+Friesland+horen
Nieuws
© Jacob van Essen

Noord-Hollandse boer wil bij Friesland horen

Noord-Hollandse boeren tekenen vrijdag midden op de Afsluitdijk papieren dat ze bij Friesland willen horen. Hierbij zal een notaris aanwezig zijn. Friese boeren overhandigen op hetzelfde tijdstip Friese vlaggen aan hun Noord-Hollandse collega's om ze te steunen.

Het idee voor deze actie komt van Farmers Defence Force. Volgens mede-initiatiefnemer en akkerbouwer Rob Smit uit Wieringerwerf heeft het provinciebestuur van Noord-Holland geen aansluiting met het platteland, in tegenstelling tot de Gedeputeerde Staten in Friesland.

Zo blijft Noord-Holland vast houden aan de stikstofregels, terwijl provincie Fryslân de regels anderhalve week geleden als eerste provincie introk. Smit: 'Wij willen ons afscheiden van Haarlem en Amsterdam. Deze grote steden mogen bij Noord-Holland blijven. De rest van de provincie moet fuseren met Friesland.'

Overdrachtspapieren

De overdrachtspapieren overhandigen de Noord-Hollandse boeren binnenkort aan de Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. De boeren zijn deze week een petitie gestart om Noord-Holland aan Friesland toe te voegen. Ruim twaalfhonderd mensen hebben deze petitie inmiddels ondertekend.

Op de grens tussen Friesland en Noord-Holland, bij het benzinestation op de Afsluitdijk, vindt vrijdag om 13 uur de actie plaats. Smit vindt het noodzakelijk om opnieuw actie te voeren. 'We moeten druk op de politiek blijven houden. We moeten de politiek niet te veel ruimte geven. Donderdag is er weer een openbare vergadering over de stikstofproblematiek. We gaan in Noord-Holland overal de Friese vlag uitsteken.'

Burgers

Mede-initiatiefnemer Jitty van der Werf uit Hitzum verwacht niet dat de boeren met deze nieuwe acties het krediet bij de burgers verspelen. 'We gaan echt niet met vijfhonderd trekkers richting Afsluitdijk. Deze kleine ludieke acties zijn heel goed. We moeten niet stil blijven zitten. De burger snapt ons. Wij krijgen heel veel steun. Het is niet alleen een agrarisch probleem, maar ook burgers hebben ermee te maken. Zij hebben ook last van de politiek en dat moet eens afgelopen zijn.'

Met deze actie willen de boeren het andere verkeer zo weinig mogelijk overlast bezorgen, benadrukken Smit en Van der Werf. 'Dat is ook de reden dat we de actie buiten de spits houden. We gaan niet opnieuw naar het provinciehuis in Haarlem. Dat zorgt voor te veel hinder.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer