Midden%2DBrabant+neemt+estafettestokje+boerenprotest+over
Nieuws
© Jasper Schel

Midden-Brabant neemt estafettestokje boerenprotest over

Zelfde tijd, zelfde plaats, zelfde boodschap en dezelfde noodklok, maar andere boeren. Op de tweede dag van het estafetteprotest van ZLTO waren de boeren uit Midden-Brabant aan de beurt om hun ongenoegen te uiten over het Brabantse veehouderijbeleid.

In twee grote groepen arriveerden tussen 11.15 en 12 uur boeren op trekkers en met de auto bij het provinciehuis in Den Bosch. Was maandag regio Noordoost-Brabant aanwezig, vandaag gaf regio Midden-Brabant acte de présence. Van Reusel tot Helvoirt en van Boxtel tot Bergeijk kwamen de trekkers in colonne naar de Brabantlaan.


Het recept was de tweede protestdag hetzelfde. ZLTO-voorzitter Wim Bens sprak de ruim tweehonderd boeren en sympathisanten toe. De noodklok, in de vorm van een trommelvlies tergend luchtalarm, werd lang en vaak geluid, sleutels van de boerenbedrijven werden symbolisch ingeleverd bij het provinciehuis en de boeren praatten met elkaar onder het genot van koffie en broodjes.

Achterkamertjes

Ook vandaag heeft geen van de provinciebestuurders de boeren toegesproken, laat staan enige helderheid verschaft over al dan niet een gewijzigd standpunt inzake het stikstofbeleid. Het overleg daarover wordt deze dagen volop in de achterkamertjes en wandelgangen gevoerd. Voor veehoudend Brabant stijgt de spanning met de dag.

Ook vandaag heeft geen van de provinciebestuurders de boeren toegesproken.

Woensdag nemen boeren uit West-Brabant het estafettestokje over en op donderdag is Zuidoost-Brabant aan de beurt. Vrijdag vindt om 13.30 uur het beladen Statendebat plaats en zal duidelijk worden of de houdbaarheidsdatum van het Brabantse veehouderijbeleid al dan niet verlopen is. Wat wel zeker is, is dat vele honderden Brabantse boeren de uitkomst live zullen bijwonen.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer