Traptrekkers en Friese volkslied op derde actiedag

Het Friese volkslied klonk, zij het nog wat voorzichtig, woensdag op het Brabantse provinciehuis. En wel uit de mond van akkerbouwer Piet Hermus, tijdens het protest van de West-Brabantse boeren.

Traptrekkers+en+Friese+volkslied+op+derde+actiedag
© ZLTO

Op de derde dag van de estafetteactie van ZLTO arriveerden twee grote groepen boeren met trekkers aan de Brabantlaan. Vandaag namen enkelen van hen ook hun potentiële toekomstige opvolgers mee. De kinderen voerden de stoet naar de ingang van het provinciehuis aan op hun met stickers beplakte traptrekkers.

ZLTO-voorzitter Wim Bens riep de aanwezige boeren onder meer op om vrijdag massaal naar het provinciehuis te komen om de druk erop te houden. 'Maak er vrijdag een succes van!'

Fractievoorzitter Hermen Vreugdenhil van oppositiepartij CU-SGP sprak de boeren buiten toe. Hij deelde mee dat er druk overleg wordt gevoerd, maar dat er voorlopig nog weinig beweging is bij de VVD. De grootste Brabantse partij heeft de sleutel van het Brabantse stikstofbeleid in handen.

Er is voorlopig nog weinig beweging bij de VVD

Hermen Vreugdenhil, fractievoorzitter van CU-SGP

De Alde Friezen

Nadat het inmiddels bekende luchtalarm als noodklok werd geluid, kreeg Hermus de megafoon in handen om het Friese volkslied te zingen. De akkerbouwer uit Zevenbergschen Hoek had daarvoor wat kopietjes van het eerste couplet en het refrein geprint en uitgedeeld onder zijn collega's. Binnen deed hij het zonder geluidsversterker nog een keer over.

Net als op dinsdag was er ook deze dag een klein tegenprotest van de Udense Ineke de Wild. Jan Bruurs, voorzitter van ZLTO Baarle Nassau-Ulicoten, ging de discussie met haar aan. 'Ze mag vinden wat ze wil, maar ik heb haar duidelijk gemaakt dat dierenactivisten het recht niet hebben om bij boeren in te breken. Andersom doen boeren dat toch ook niet?'

In de ontvangsthal van het provinciehuis leverden de West-Brabantse boeren de sleutels van hun bedrijf in, al dan niet vergezeld van een boodschap aan het provinciebestuur. En de zielenroerselen van boeren gaan soms verder dan de oproep om het stikstofbeleid uit te stellen. 'Niets van wat ooit waar was, staat nu nog overeind. Want samen met de tijd is het de overtuiging die verdwijnt. Wees trots op de boer!'

• Lees meer over de boerenprotesten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer