Luide en massale aftrap estafetteprotest Brabantse boeren

Ongeveer tweehonderd boeren en tuinders uit Noordoost-Brabant trapten maandag het estafetteprotest van ZLTO tegen het Brabantse veehouderijbeleid af. Vrijdag krijgt het protest een climax als Provinciale Staten besluiten of het huidige beleid al dan niet stand houdt.

'Het is heel belangrijk dat we hier vandaag met z'n allen staan', spreekt ZLTO-voorzitter Wim Bens de boeren via de megafoon toe. 'We hebben tien punten, waarvoor wij als ZLTO staan. Maar het allerbelangrijkste is dat de provincie op 25 oktober de deadline van 1 april 2020 van tafel haalt.'

Binnen leverden de boeren symbolisch hun sleutels van het bedrijf in. Los van de vele honderden boeren die deze week naar het provinciehuis afreizen, is ZLTO achter de schermen met het provinciebestuur in gesprek. Bens: 'Het gaat deze week om alle extra eisen die de landbouw opgelegd krijgt. Dat kan gewoon niet binnen de gestelde deadlines. Daar hebben we meer tijd voor nodig en daarom luiden we hier elke dag de noodklok'.

Luchtalarm

Het luchtalarm dat de Geffense kalverhouder Iwan van Zandvoort mee naar Den Bosch had genomen, overtrof de ZLTO-sirene volledig. Dat de veehouders in Den Bosch zijn deze week, kon niemand in de buurt meer ontgaan. Opvallende aanwezige bij de eerste actiedag is het Friese boerenstel Dirk Veldstra en Ursela Lolkema.

'Allerbelangrijkste is dat de provincie vrijdag de deadline van 1 april van tafel haalt'

'Wij willen onze Brabantse collega's een hart onder de riem steken', verklaart Veldstra hun komst naar Den Bosch. Ze vinden het mooi om alle Friese vlaggen te zien die de Brabantse veehouders op hun trekkers hebben bevestigd. 'Maar de achterliggende gedachte waarom ze hier hangen, is natuurlijk diep triest', vult Lolkema aan. 'Guus Meeuwis zong het al: Was men maar in Brabant zo trots als een Fries.'

VVD heeft sleutel in handen

Dinsdag, woensdag en donderdag komen veehouders uit de andere Brabantse regio's naar Den Bosch, al dan niet met trekkers. En op vrijdag zullen er naar verwachting nog veel meer boeren naar de Brabantlaan afreizen.

Vrijdag spant het erom in het Statendebat. Nu het CDA openlijk heeft verklaard niet meer achter het eigen beleid te staan en, uitgezonderd de SP, alle oppositiepartijen het daarmee eens zijn, ligt de stikstofbal nu bij de VVD als grootste partij in Brabant.

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer