Minder schakels in varkensvleesketen bij Plus

Relevant onderscheid in varkensvlees moet een klant herkennen. Pas als dat zichtbaar is en wordt begrepen, is een consument bereid er meer voor te betalen. 'Werkelijk elk facet in de keten moet dan kloppen', zegt Denise Dijkhof van Plus supermarkten.

Minder+schakels+in+varkensvleesketen+bij+Plus
© Plus

Vorige maand startte Plus met het geven van een gezicht aan het varkensvleesassortiment. Samen met vleesverwerker Vion is een keten ingericht. De dieren zijn afkomstig van veertien varkenshouders die leveren in het Good Farming Star-concept.

Daarmee is het aantal schakels totdat vlees en vleeswaren in de winkel liggen, teruggebracht naar vijftig stuks. 'Dat is een tiende van voorheen', vertelde Dijkhof dinsdag tijdens het evenement 'Ondernemen in de Varkenshouderij' in Cuijk.

Bord bij bedrijf

De keten moet transparant zijn en alles moet kloppen, schetst Dijkhof. De geselecteerde varkenshouders hebben nette middelgrote bedrijven, produceren verantwoord en herkenbaar aan een bord bij het bedrijf. De dieren worden zo stressvrij mogelijk geslacht en verwerkt in een korte keten.

'Als supermarkt doen we aan productontwikkeling, we plakken etiketten met daarop onze boeren op de verpakkingen en communiceren goed met klanten. Dat is nog steeds een groot leertraject.'

Slecht lezen

Een probleem is volgens Dijkhof dat het lastig is om alle informatie goed bij de klant te krijgen. 'Een consument leest slecht. Die vertrouwt dat wij het als supermarkt goed hebben geregeld. Met de commercial 'Goed eten is weten wat je eet' dragen we die boodschap uit.' Als de keten gestroomlijnd is, groeit het aantal deelnemende varkensbedrijven naar dertig stuks.

Extra meerwaarde zal het de Good farming Star-boeren van de Plus vooralsnog niet opleveren. 'We moeten eerst de basis goed neerzetten en samen zichtbaar maken wat we doen. Consumenten moeten relevant onderscheid eerst begrijpen en waarderen, voordat ze bereid zijn er extra voor te betalen.'

Hamletz

Het transparant geproduceerde merk Hamletz noemt Dijkhof daarvan een voorbeeld. 'Ik geloof in varkensvlees dat zich onderscheidt in smaak en dierenwelzijn.' Ze vindt het uniek dat in Nederland varkens op stro en met uitloop (twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming) worden geproduceerd.

'Maar onze klanten begrepen het verschil met gewoon varkensvlees niet omdat onze aanpak niet klopte. We zijn ermee aan de slag gegaan en hebben gesleuteld aan de verpakking. Twee weken geleden is Hamletz opnieuw geïntroduceerd in een kwart van onze supermarkten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer