Boeren verspillen geen grondwater

Boeren maken gebruik van grondwater om te beregenen. Veel burgers kennen de daarvoor geldende regels niet en denken soms zelfs dat boeren water verspillen. Aan die onwetendheid wil LLTB-voorzitter Léon Faassen een einde maken.

Faassen trekt daarvoor niet alleen via de eigen LLTB- website en sociale media ten strijden, maar ook de regionale omroepen. 'Het is voor veel mensen een openbaring als we vertellen dat wij als Limburgse boeren en tuinders maar een klein gedeelte van alle neerslagwater gebruiken. We moeten natuurlijk niet vergeten dat grondwater hoofdzakelijk afkomstig is van neerslag.'

Jaarlijks valt zo'n 1,1 miljard kubieke meter neerslag op de Limburgse landbouwgronden. Daarvan gebruiken de boeren in een regulier jaar zo'n 2 procent om bijvoorbeeld gewassen te beregenen en dieren te verzorgen. 'We maken dus minimaal gebruik van het water dat op ons land valt.'

Putten

Afspraken over het aantal putten en pompen zijn al in 2008 gemaakt met de provincie en het waterschap. 'Daarin hebben we afgesproken dat er geen nieuwe bijkomen in Limburg. Alle putten zijn vergund en daarom mogen we blijven beregenen. Als je vollegrondsgroenteteler of akkerbouwer bent, heb je namelijk zonder beregening geen schijn van kans', benadrukt Faassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer