ZLTO baalt van sluiting waterinlaten

Het beregeningsverbod en de tijdelijke sluiting van de zoetwaterinlaten bij Tholen, Sint-Philipsland en de Reigersbergsche Polder bij Rilland bemoeilijkt de oogst van gewassen.

ZLTO+baalt+van+sluiting+waterinlaten
© Peter van Houweling

Waterschap Scheldestromen besloot vorige week tot sluiting, vanwege de explosieve groei van blauwalg in het Volkerak-Zoommeer. 'Beide maatregelen komen erg ongelegen', zegt bestuurder Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO. 'Het is nog steeds veel te droog en zonder de beschikking over zoetwater om te beregenen, komen de gewassen moeilijk uit de grond.'

Hoewel vaststaat dat sommige soorten blauwalgen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier, is het onduidelijk of blauwalgen ook schadelijk zijn voor gewassen. Niet alle blauwalgen zijn giftig, weet Ten Cate. Hij betwijfelt dan ook of de sluiting, die nu al een week duurt, noodzakelijk is.

Andere prioriteiten

'Problemen met blauwalgen komen vrijwel elke zomer terug. Daarom hebben we er al drie jaar geleden bij het waterschap op aangedrongen dat er onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van blauwalgen op gewassen. Dit had destijds geen prioriteit. Daar balen we van.'

Als er toen metingen waren verricht, was de sluiting van de drie inlaten mogelijk niet nodig geweest, denkt de bestuurder. 'Het belang om over zoetwater te kunnen beschikken, wordt met de tweede droge zomer op rij alleen maar groter.'

Geen direct gevaar

De gewassen lopen door het beregeningsverbod en de sluiting van de zoetwaterinlaten niet direct gevaar, zegt Ten Cate. 'Het groeiseizoen is feitelijk voorbij. Toch kunnen de problemen met blauwalgen volgend jaar tijdens het groeiseizoen opduiken. Dan is de schade veel groter.'

ZLTO gaat op korte termijn met het waterschap Scheldestromen in gesprek om deze problematiek onder de aandacht te brengen. Ook bij provincie Zeeland blijft ze aandringen op zoetwatermaatregelen. Deze week overhandigde ze de zoetwaterstrategie aan de verantwoordelijke gedeputeerden.

Voorwaarde voor vitaal platteland

Daarin stelt ZLTO dat zoetwater een voorwaarde is voor een vitaal platteland. Ten Cate: 'Voorzichtige schattingen laten zien dat er een toename is van de zoetwatervraag van tenminste 2 procent per jaar. Ons doel is om de behoefte aan en beschikbaarheid van zoetwater duurzaam in balans te brengen.'

Volgens de bestuurder is een strategie, die de beschikking over zoetwater in de toekomst verzekert, hard nodig. 'De bereidheid om daadwerkelijk het roer om te gooien en te investeren, is waar wij ons samen met de provincie en het waterschap voor willen inzetten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer