'Melkveehouders kunnen veel winnen met hygiëne'

Veel melkveehouders zijn zich onbewust van het effect van infectiedruk op gedwongen afvoer van koeien. Dat stelt projectleider Paul Blokker van DLV Advies. Het project 'Voorkomen is beter dan genezen' wil bij hen bewustwording creëren.

%27Melkveehouders+kunnen+veel+winnen+met+hygi%C3%ABne%27
© Twan Wiermans

Is voorkomen beter dan genezen?

'Ja, voordat ik aan de slag ging bij DLV Advies, was ik bedrijfsleider op een melkveebedrijf in Zeeland. Daar hebben we hygiënemaatregelen structureel doorgevoerd en dat gaf snel resultaat. Denk aan fors minder kalversterfte en verbeterde uier- en klauwgezondheid.'

Het bewustzijn rond hygiëne is vaak beperkt

Paul Blokker, projectleider bij DLV Advies

Zijn er verbetermogelijkheden?

'Ik verwacht dat ook op andere melkveebedrijven verbeteringen mogelijk zijn. Vaak is het bewustzijn rond hygiëne beperkt. Ondernemers hebben van maatregelen gehoord, maar toch versloft dit. Het bewustzijn in de melkveehouderij is heel anders dan in bijvoorbeeld de intensieve of humane sector.'

Kunt u daar een voorbeeld van geven?

'In de varkenshouderij lopen ondernemers niet met dezelfde kleding en hetzelfde schoeisel van de vleesvarkens naar de biggen. Melkveehouders gaan wel met dezelfde laarzen van de koeien naar de kalveren, met het risico op de verspreiding van paratbc en de mycoplasmabacteriën.'

Wat is de insteek van dit project?

'We houden de deelnemers aan het project een spiegel voor wat betreft bedrijfsvoering en visie. Waarom en hoe voert een ondernemer op zijn melkveebedrijf bepaalde werkzaamheden uit? Ook willen we doorvragen om de achterliggende oorzaak van problemen boven water te krijgen.

'Je kunt bijvoorbeeld droge koeien met antistoffen enten tegen crypto. Maar hierbij doe je aan alleen symptoombestrijding, wanneer de iglo voor het pasgeboren kalf niet schoon en ontsmet is. De iglo reinigen en ontsmetten is de infectiedruk verlagen en dus de daadwerkelijke oorzaak van het probleem aanpakken.'

Hoe gaat dit in zijn werk?

'Binnenkort starten er in de provincies Utrecht en Limburg kick-offbijeenkomsten. Hiervoor zoeken we ondernemers die openstaan voor deze aanpak. Bij de kick-off ligt de focus op hygiëne en veelvoorkomende redenen voor gedwongen afvoer van melkkoeien.

'In het vervolgtraject is er in studiegroepen aandacht voor de bedrijfssituatie van iedere deelnemer aan het project. Die situatie komt in beeld door een nulmeting op basis van onder meer water- en melkmonsters en bedrijfsgegevens. Samen met deskundige begeleiding en persoonlijke coaching worden oorzaken blootgelegd en gepaste oplossingen bedacht.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer