Pilot+met+Slimme+Stal+in+Duitsland
Nieuws
© Dick van Doorn

Pilot met Slimme Stal in Duitsland

Het Duitse dierenwelzijnslabel Initiative Tierwohl start drie pilots met de Slimme Stal van Connecting Agri & Food. Directeur Gé Backus ontving 153.945 euro voor de volledige financiering van de pilot.

De Slimme Stal is een hulpmiddel waarmee varkenshouders gemakkelijker het eigen stalklimaat kunnen bijhouden met sensoren. Bij de pilot zijn drie producentenverenigingen en dertig varkenshouders betrokken.

Een optimaal en stabiel klimaat in en om de stal draagt bij aan een goede diergezondheid en minder stress. 'Een aantal varkenshouders is nog te weinig bezig met stalklimaat. Uiteindelijk leiden gezonde dieren ook tot betere financiële resultaten', zegt Backus.

Cheque

Op 8 april nam de directeur van Connecting Agri & Food in Berlijn een cheque in ontvangst waarmee de pilot kan worden betaald. Hij ontving de cheque van Initiative Tierwohl in de categorie 'Vertaling van Wetenschap naar Praktijk'. Connecting Agri & Food ontwikkelde de Slimme Stal in samenwerking met ICT-bedrijf Whysor.

Om het klimaat in een varkensstal te kunnen inschatten, zijn vier richtwaarden bepalend: temperatuur en luchtvochtigheid, het koolstofdioxidegehalte en het ammoniakgehalte. Deze waarden kunnen aanzienlijk verschillen, zowel op als tussen verschillende dagen.

Neveneffect

Er wordt gestreefd naar een zo laag mogelijk ammoniakgehalte. Een belangrijk neveneffect van een optimaal klimaat is dat de lagere stressbelasting van de dieren de kans op problemen als staartbijten vermindert.

De Slimme Stal stelt varkenshouders in staat te allen tijde inzicht te krijgen in de klimatologische omstandigheden in vleesvarkens- en biggenafdelingen en zo nodig actie te kunnen ondernemen. De in de stal geïnstalleerde sensoren sturen elke tien minuten meetwaarden naar de software van de Slimme Stal. Worden drempelwaarden overschreden, dan wordt een alarmfunctie geactiveerd.

De Slimme Stal is ook in ontwikkeling voor de pluimvee- en melkveehouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer