Defensieminister+verdedigt+inzet+zwaar+legermaterieel+bij+protest
Nieuws
© Ministerie van Defensie

Defensieminister verdedigt inzet zwaar legermaterieel bij protest

'Onze vrachtwagens helpen gemeente Den Haag en politie Den Haag bij het zorgen voor de verkeersveiligheid bij het boerenprotest', meldt minister Ank Bijleveld van Defensie over de inzet van zwaar materieel van het leger.

'Wij worden niet ingezet tegen onze eigen bevolking. Dit soort bijstand is een normale defensietaak', geeft Bijleveld verder aan. Haar ministerie ondersteunt met militairen en materieel gemeente Den Haag bij het handhaven van de verkeersveiligheid in het centrum van Den Haag.

'Om te voorkomen dat boeren met tractors het Binnenhof en het omliggende (winkel)gebied inrijden, zijn op cruciale punten zware vrachtwagens neergezet', meldt het departement op defensie.nl.

© Ministerie van Defensie

De landmacht heeft zware transportvoertuigen die te gebruiken zijn als robuuste wegafzetting. 'De politie heeft dit zware materieel zelf niet en heeft om hulp gevraagd. Dit verzoek is ingewilligd. En Defensie helpt met het afsluiten van delen van de binnenstad, om te zorgen voor een veilige verkeersdoorstroming', legt het ministerie uit.

Verwelkomen

Met Farmers Defence Force zijn afspraken gemaakt, zo valt te lezen op de website van Defensie. 'Zo kan Den Haag de boeren verwelkomen en kunnen zij hun boodschap voor het voetlicht brengen. Maar daarbij moet het dus ook voldoende veilig blijven voor Haagse bewoners en bezoekers.'


Voor alle demonstraties in Den Haag gelden bepaalde regels, benadrukt de krijgsmacht op zijn site. 'Zo zijn geen demonstraties toegestaan rond het Binnenhof, vanwege de veiligheid. Ook is het centrum van Den Haag nooit toegankelijk voor voertuigen die bij grote demonstraties horen. Het centrum is drukbezocht en voertuigen die door de (winkel)straten rijden, zijn gevaarlijk voor het winkelende publiek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer