Agrarische+sector+als+voorbeeld
Ingezonden
© Dirk Hol

Agrarische sector als voorbeeld

Iedereen van buiten de land- en tuinbouw kan een voorbeeld nemen aan de agrarische sector, vindt Hendrik Pool, importeur van landbouwmechanisatie. Als toeleverancier van de agrarische sector heeft hij genoten van de actie op het Malieveld.

Het zal niemand zijn ontgaan op dinsdag 1 oktober. Boeren uit alle hoeken en gaten van Nederland verlieten hun erf om met duizenden naar Den Haag te togen voor de grootste demonstratie die ik mij kan herinneren.

Op de heenweg in alle vroegte zat de sfeer er al goed in. Het filmpje met van links naar rechts slingerende trekkers onder begeleiding van de Snollebollekes ging zelfs viraal tot binnen socialemediakringen van mijn jongste dochter.

Sfeer

Wat een sfeer. Ondanks lange files stonden burgers zwaaiend en applaudisserend langs de wegen.

De vlag kan wat mij betreft uit, gewoon met rood boven, wit midden en blauw onder

Hendrik Pool, eigenaar Pool Agri Import & Export

Het Haagse bestuur had voorzorgsmaatregelen genomen in de vorm van pantserwagens, honderden manschappen en materieel. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid achtte het noodzakelijk om Kamerleden onder bescherming van pantsering naar het Malieveld te vervoeren vanwege dreiging van de 'boerenopstand'. Zeggen dergelijke voorzorgsmaatregelen iets over hoe er over boeren wordt gedacht?

Fatsoenlijk

Ondanks jarenlange frustratie over de negatieve stortvloed die de sector heeft getroffen in de afgelopen jaren, bleek dat Den Haag zich vergezeld vond door een fatsoenlijk gezelschap met een eerlijke boodschap aan de hele Nederlandse bevolking.

De sfeer op het Malieveld was gedreven en tegelijkertijd gemoedelijk. Buiten drie bouwhekken ter waarde van 150 euro en een beschadigde grasstrook – die overigens direct weer keurig is ingezaaid met een vanggewas – is er verder geen materiële schade veroorzaakt. Er zijn bevolkingsgroepen die al bij de kleinste tegenslag de boel kort en klein slaan.

Via sociale media rouleren foto's van het Malieveld voor en na het boerenprotest. Alles weer netjes achtergelaten. Dit getuigt van verantwoordelijkheidsbesef. Niet alleen op het Malieveld, maar bovenal in de omgang met dieren, gewassen en natuur.

Algemeen belang

Een aantal jaren geleden zat ik op een verjaardagsfeest met vrienden die allemaal veehouder waren en dat overigens nog steeds zijn. Het gesprek ging na een paar Grolsch-beugels over op klagen over de regels en de overheid. Ik maakte een opmerking dat de boer als individu geen stem heeft en zich gezamenlijk zou moeten inzetten voor het algemeen belang.

In mijn enthousiasme ontschoot mij de toevoeging 'Boeren van Europa verenigt u'. Dat werd me niet in dank afgenomen. Hoe ik dat had kunnen zeggen Er waren toch te veel verschillende belangen?

Genoten

Op dinsdag 1 oktober is het tegendeel bewezen. Ik heb, weliswaar op afstand vanuit Twente, genoten van de sfeer en de saamhorigheid tussen veehouders, akkerbouwers, groentetelers, loon- en transportbedrijven en toeleveranciers.

Ik ben er trots op deel uit te maken van de agrarische sector. De vlag kan wat mij betreft uit, gewoon met rood boven, wit midden en blauw onder.

P.S. Als gemeente Den Haag de kosten van de drie bouwhekken niet in haar begroting kan verantwoorden, stuur mij de rekening dan maar.

Hendrik Pool Eigenaar Pool Agri Import & Export

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer