Onbalans+varkens%2D+en+biggenprijs+hersteld
Achtergrond
© Dick van Doorn

Onbalans varkens- en biggenprijs hersteld

De vleesvarkensprijs heeft na een tijdelijke inzinking de historische 2 euro in zicht, maar de biggenprijs blijft in vergelijking met juni enigszins achter.

Dit beeld kenmerkt de ontwikkelingen op de varkensmarkt van deze week. Na een prijsstijging van bijna 15 cent in twee weken tijd, stabiliseerde de vleesvarkensprijs deze week tussen de 1,70 en 1,75 euro per kilo geslacht gewicht. Biggen werden de afgelopen weken slechts een paar euro duurder en stegen deze week helemaal niet in prijs.

Nog steeds is de opbrengstprijs niet hoger dan de gemiddelde kostprijs van 52,50 euro per big, waarvan Wageningen Livestock Research in het boekjaar 2018/2019 uitgaat. Toen de vleesvarkensprijs in juni minder dan 1,70 euro per kilo geslacht gewicht bedroeg, kostten de biggen tenminste 65 euro.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens


Vervolgens daalde de biggenprijs in juli veel sneller dan de vleesvarkensprijs. De biggenprijs heeft nu moeite de nieuwe prijsstijging van vleesvarkens te volgen.

Richtprijs biggen

Om deze balans tussen biggen- en vleesvarkensprijs te monitoren, berekent Wageningen Livestock Research de richtprijs voor biggen, die beschikbaar is voor abonnementhouders. Een deel van de varkenshouderij doet op basis van deze richtprijs met elkaar zaken.

Sinds dit voorjaar laat het verloop van de richtprijs voor biggen een snelle prijsstijging zien van 35 euro eind maart naar ruim 50 euro half april. Al vanaf het begin van het nieuwe jaar werd de richtprijs ingehaald door de marktprijs.

Het eerste halfjaar van 2019 was de marktprijs voor biggen continu hoger dan de richtprijs, in tegenstelling tot het tweede halfjaar van 2018. Sinds deze maand komen de richtprijs en de marktprijs voor biggen vrijwel overeen.

Grotere krimp Chinese zeugenstapel

De prijsstijging van vleesvarkens, na de inzinking in de maand juli, heeft te maken met nieuwe cijfers van het Chinese ministerie van landbouw. Die wijzen op een nog grotere krimp van de Chinese zeugenstapel dan werd aangenomen. China gaat hoogstwaarschijnlijk nog meer varkensvlees importeren.

De voortdurend stijgende exportvolumes van zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie naar China stapelen zich dan ook op. Steeds nadrukkelijker komt de historische grens van 2 euro per kilo geslacht gewicht in zicht.

Euforie temperen

Toch zijn er ook ontwikkelingen in de markt die de euforie over de historische prijsstijgingen temperen. In de eerste plaats is Afrikaanse varkenspest niet alleen een ziekte die in China om zich heen grijpt. De gevolgen kunnen groot zijn als het virus in Nederland of Duitsland wordt aangetroffen. De ontwikkelingen in Oost-Europa, waar telkens nieuwe uitbraken in nieuwe landen worden gemeld, zijn allesbehalve geruststellend.

Bovendien stapelt de berichtgeving over de afname van de vleesconsumptie zich op, al dan niet gebaseerd op harde statistische bewijzen. In heel Europa groeit het negatieve marktsegment als gevolg van de klimaatdiscussie. Het is een teken aan de wand dat wereldspelers in vlees, zoals het Deense Danish Crown en het Amerikaanse Smithfields, hebben aangekondigd vegetarische producten op de markt te gaan brengen.

Hete zomer

Op de korte termijn is het de vraag welk effect de hete zomer zal hebben op het biggenaanbod. Ook is niet duidelijk hoe groot de krimp in de vleesvarkenshouderij uitpakt.

Hoeveel varkensplaatsen verdwijnen er door het aflopen van de Stoppersregeling per 1 januari 2020? En wat is het effect van de Saneringsregeling varkenshouderij, die is uitgesteld? Dit zijn factoren die veel invloed kunnen hebben op de prijsvorming van biggen en vleesvarkens en de balans daartussen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer