Hoger beroep pluimveesector tegen NVWA vanwege fipronil

LTO Nederland gaat samen met tientallen pluimveehouders in hoger beroep in de fipronilzaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De pluimveesector meent dat de fipronilcrisis zo groot kon worden doordat de toezichthouder informatie niet tijdig deelde.

Hoger+beroep+pluimveesector+tegen+NVWA+vanwege+fipronil
© Huisman Media

De rechter oordeelde in juli dat de NVWA pluimveehouders in 2016 en 2017 niet eerder hoefde te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil. Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij bij LTO Nederland/NOP, noemt die uitspraak simplistisch. 'De NVWA is de enige autoriteit in dit land die over de veiligheid van voedsel gaat. Zij waren al in 2016 op de hoogte dat het middel gebruikt werd. Als ze de informatie hadden gedeeld met de sector, had heel veel ellende voorkomen kunnen worden.'

Na 2016 werd de toegestane limiet voor fipronil in de tussentijd nog drie keer verlaagd. 'Wij zitten elke maand met de NVWA om tafel. Er zijn mogelijkheden genoeg geweest om deze informatie met ons te delen', zegt Hubers. 'Het is onbegrijpelijk dat dit niet gebeurd is, of zoals onze advocaat terecht zegt: 'De NVWA heeft de sector hierdoor voor de bus gegooid'.'

Voedselveiligheid

De fipronilcrisis en de borging van voedselveiligheid werd in 2018 onderzocht door de onafhankelijke commissie-Sorgdrager. Die commissie constateerde al dat de NVWA niet adequaat had gereageerd op de signalen over het gebruik van fipronil.

Hubers vindt dat de NVWA garant moet staan voor de voedselveiligheid in Nederland en al het mogelijke moet doen om een crisis te voorkomen. 'Dat is bij de fipronilcrisis niet gebeurd. Daarom vinden wij dat de NVWA medeverantwoordelijk is voor de gevolgen en schade die de sector en de pluimveebedrijven hebben geleden.'

Nederland werd in de zomer van 2017 opgeschrikt door de fipronilcrisis. Door heel Europa werden eieren uit de schappen gehaald. Pluimveehouders werden door de NVWA geblokkeerd. Honderden miljoenen eieren werden vernietigd en kippen werden geruimd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer