Zorgen veehouder om residu uit alternatief middel

De veehouderijsector maakt zich zorgen over verboden stoffen in natuurlijke en alternatieve middelen. De claim is dat de middelen de diergezondheid verbeteren. Maar zijn ze wel veilig? Een nieuwe fipronilaffaire ligt op de loer.

Zorgen+veehouder+om+residu+uit+alternatief+middel
© Twan Wiermans

'LTO heeft zeker zorgen over de veiligheid van natuurlijke en alternatieve middelen', zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren van LTO Nederland.

Sinds de invoering van het antibioticabeleid groeit het aanbod alternatieve middelen. Denk aan kruidenmengsels, voeradditieven, bolussen en etherische oliën. Het is vaak niet duidelijk of zo'n middel vrij is van verboden stoffen terwijl die wel in melk, eieren of vlees terecht kunnen komen. 'Een nieuwe affaire, zoals bij fipronil, kan altijd plaatsvinden. Al is de kans klein.'

Alleen van betrouwbare partijen

Doe alleen zaken met betrouwbare partijen, drukt Van de Ven veehouders op het hart. 'Deze partijen hebben certificaten zoals GMP+. We hebben de LTO-vakgroepen opgeroepen om alle kwaliteitssystemen tegen het licht te houden en te onderzoeken of deze compleet genoeg zijn.'

Er bestaat geen zwarte lijst van onveilige middelen. Van de Ven: 'Dat is complex want er komen steeds nieuwe producten bij.'

Draaiboek ligt klaar

FrieslandCampina houdt ook rekening met verboden stoffen uit alternatieve middelen in de melk. 'Het draaiboek ligt klaar', vertelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. Diergeneesmiddelen die melkveehouders toepassen, moeten volgens Ter Avest geregistreerd zijn. Ook moeten ze op de voorgeschreven manier worden ingezet, met inachtneming van de voorgeschreven wachttijd.

FrieslandCampina waarschuwt leden voor gebruik van natuurlijke middelen. 'Door de term 'natuurlijk' lijken ze onschadelijk. Maar dat zegt beslist niets over de veiligheid.'

Boer is verantwoordelijk

Boeren die bezoek krijgen van een verkoper en het middel niet vertrouwen, kunnen daar melding van doen, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'Meld het bij ons. Wees kritisch. Besef dat je als veehouder verantwoordelijk bent voor de producten die je verkoopt. Zijn die niet veilig, dan spreekt de NVWA je daarop aan en volgen er maatregelen.'

Is het een optie voor veehouders een verklaring op te stellen waarbij ze de toeleverende firma laten tekenen dat die garant staat voor de veiligheid van het product? Van de Ven: 'Dat kan en leveranciers doen dat vaak ook. Ze garanderen dat het product veilig is op het moment van aankoop, maar dat hun verantwoordelijkheid daarna stopt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer