NVWA+onderzoekt+beddingpoeder+vleeskuikens
Nieuws
© Twan Wiermans

NVWA onderzoekt beddingpoeder vleeskuikens

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet onderzoek naar het poeder DutriRock Bedding Powder. Dat wordt gebruikt door vleeskuikenhouders in de strooisellaag en heeft een salmonellareducerend effect.

Twee koppels geslachte vleeskuikens werden maandag door de NVWA geblokkeerd. Die blokkade is inmiddels opgeheven, omdat beide koppels niet in aanraking zijn geweest met het middel. Het poeder is bij twaalf Nederlandse bedrijven gebruikt. De NVWA neemt contact met hen op. De betreffende bedrijven mogen geen kuikens afleveren totdat er monsters zijn onderzocht en is vastgesteld wat het mogelijke effect is.

De NVWA kan op dit moment nog niet veel vertellen over de situatie. Volgens de toezichthouder is er geen reden tot paniek, maar wil de organisatie eerst duidelijk hebben of er risico's kleven aan het gebruik van het poeder.

Chloordioxide

DutriRock Bedding Powder werkt op basis van chloordioxide die langzaam vrijkomt. Het is dit jaar genomineerd voor de Pluimvee Innovatieprijs voor de vleessector. Het werkt ontsmettend tegen verschillende soorten salmonella. De website van het product is op dit moment uit de lucht.

Vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland vindt het belangrijk dat de NVWA snel met meer informatie komt. 'Dat moet op korte termijn gebeuren', zegt secretaris Ernest Bokkers. 'Het zorgt gelijk voor onzekerheid in de sector. De ondernemers willen zo snel mogelijk duidelijkheid, zeker met de fipronilcrisis nog in het achterhoofd. De bedrijven kunnen geen kuikens afleveren. Het is de vraag hoe snel dat voor de betreffende bedrijven een probleem is, hoeveel koppels tegen de slachtdatum aanzitten. Wij proberen dat helder te krijgen.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer