Rechter: NVWA hoefde niet voor fipronil te waarschuwen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoefde pluimveehouders in 2016 en 2017 niet eerder te waarschuwen dat eieren besmet waren met fipronil.

Dat oordeelde de rechter woensdag in Den Haag in een civiele zaak die LTO Nederland namens 124 pluimveehouders tegen de NVWA had aangespannen. Heel veel boeren huurden het bedrijf ChickFriend in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis.


'Deze uitspraak is heel teleurstellend', stelt Eric Hubers als voorzitter Pluimveehouderij bij LTO Nederland/NOP. 'De juridische lat ligt erg hoog als je de Staat voor falend toezicht aansprakelijk wilt stellen.'

Toezichthouder

De rechtszaak draaide om de vraag of de NVWA rechtmatig handelde door niet in actie te komen, terwijl de toezichthouder al in november 2016 wist van het illegale gebruik van fipronil door ChickFriend. Dat fraudeerde zonder dat de getroffen pluimveehouders daarvan op de hoogte waren.

'We probeerden de Staat niet aansprakelijk te stellen om ons eigen straatje schoon te vegen, maar omdat we moeten kunnen vertrouwen dat onze toezichthouder in actie komt als daar reden toe is. We gaan nu eerst het vonnis bestuderen, daarna bepalen we samen met de getroffen ondernemers en de NVP of het zin heeft in beroep te gaan', geeft Hubers aan.

Rechtszaak

Vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP spande de rechtszaak samen met pluimveehouders aan, gesteund door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. De Staat werd in december 2017 gedagvaard, waarna op 15 april 2019 een zitting van de meervoudige kamer van de Rechtbank Den Haag plaatsvond.


De onafhankelijke Commissie Sorgdrager deed onderzoek naar de crisis en de borging van voedselveiligheid. Die commissie constateerde al dat de NVWA niet adequaat had gereageerd op de signalen over het gebruik van fipronil.

Miljoenen kippen geruimd

Nederland werd in de zomer van 2017 opgeschrikt door de fipronilcrisis. Door heel Europa werden eieren uit de schappen gehaald. Pluimveehouders in ons land werden door de NVWA geblokkeerd. Honderden miljoenen eieren werden vernietigd en miljoenen kippen werden geruimd. De schade voor alle betrokkenen was en is enorm, verzekert Hubers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer