Fipronil bewijst nut gifkennis

De fipronilcrisis bewijst hoe belangrijk het is om als Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) kennis in huis te hebben over toxische stoffen. Met het afscheid van Guillaume Counotte verdwijnt een autoriteit op het gebied van de veterinaire toxicologie bij GD.

Fipronil+bewijst+nut+gifkennis
© Ger Loeffen

'Veehouders maken veel te makkelijk een fout met mest. Voor iemand het in de gaten heeft, zit hij er te dicht met zijn neus bovenop. Het inademen van gassen als waterstofsulfide en blauwzuurgas is levensgevaarlijk.' Dat zei landelijk adviseur gevaarlijke stoffen Jetty Middelkoop van de brandweer tijdens het afscheidssymposium van Counotte. Ze prijst hem, omdat hij onderzoek naar mestgassen online beschikbaar heeft gemaakt. 'Iedereen moet beseffen hoe levensbedreigend mestgassen zijn.'

Schoon drinkwater voor de dieren was een stokpaardje van Counotte. Jack Jacobs van Brabant Water weet daar alles van. Samen hebben ze veel onderzoek gedaan naar de drinkwaterkwaliteit. Die moet beter, volgens Jacobs. 'Het wordt hoog tijd dat er normen komen voor de kwaliteit van het water dat vanuit de nippel het dier ingaat.'

Bestrijding dierziekten

Toxicologische kennis is ook steeds belangrijker bij het bestrijden van dierziekten en het verminderen van antibioticagebruik. 'Bepaalde planten bevatten tannine waarmee wormen op een natuurlijke manier zijn te bestrijden', vertelt kruidenexpert Maria Groot van Wageningen University & Research.

'Knoflookextract kan de beschermende biofilm rondom bacteriën afbreken en ze doden. Wel moet je altijd zoeken naar het optimum. Te weinig van een stof aan voer toevoegen is niet effectief en te veel kan toxisch zijn.'

Optimale dosis

Onderzoeker Deon van der Merwe van GD vindt dat meer kennis nodig is over de optimale dosis. 'Ook bij het verstrekken van mineralen en vitaminen kan een te hoge dosis schadelijk zijn.'

Door de klimaatverandering zullen dieren vaker met gifstoffen in aanraking komen. 'Talloze mycotoxinen kunnen in granen en peulvruchten voorkomen door weerstress. Via voeding kunnen die schimmelgifstoffen in het dier terechtkomen en negatief uitwerken op de dierprestaties.'

GD-onderzoeker Saskia van der Drift koppelt de zoektocht van Counotte naar het voorspellen en verbeteren van de weerbaarheid van dieren aan het verlagen van het antibioticagebruik. 'Met de biestopnamecheck bij biggen en de calprotectinetest – een biomarker waarmee de darmgezondheid van varkens is te bepalen – is de diergezondheid te monitoren en verbeteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer