ZLTO+pleit+voor+gebiedsgerichte+aanpak+stikstof
Nieuws
© ZLTO

ZLTO pleit voor gebiedsgerichte aanpak stikstof

ZLTO pleit voor een gebiedsgerichte aanpak van de Brabantse stikstofproblematiek. Dat staat in een brief die ZLTO aan Gedeputeerde Staten heeft gestuurd. De boerenorganisatie biedt aan om constructief mee te werken, maar vraagt dan wel om uitstel van de generieke maatregelen voor de Brabantse veehouderij.

Provinciale Staten praten vrijdag (11 oktober) over het advies dat door de landelijke stikstofcommissie onder leiding van Johan Remkes is opgesteld. In het debat zal centraal staan wat de te nemen maatregelen betekenen voor de situatie in Noord-Brabant.

ZLTO stelt voor de aanpak van de stikstofproblematiek in Noord-Brabant te combineren met gebiedsgerichte economische impulsen. Daar zal volgens de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie niet alleen de natuur maar ook de woningbouw, industrie en de agrarische sector van profiteren.

Perspectief

Per gebied moet een economisch 'perspectiefplan' opgesteld worden, zoals ook voor de natuur geldt. ZLTO biedt aan om constructief mee te werken aan deze perspectiefplannen, maar vraagt dan wel om uitstel van de generieke maatregelen voor de Brabantse veehouderij.

Per gebied zal een economisch ‘perspectiefplan’ opgesteld moeten worden

Zo kan voorkomen worden dat eerder vastgestelde generieke maatregelen en een nieuwe gebiedsgerichte aanpak elkaar in de wielen rijden. Alle plannen moeten in samenhang met elkaar tegen het licht worden gehouden, vindt de boerenorganisatie.

Realisme

In de brief aan Provinciale Staten herhaalt ZLTO nog eens de al eerder ingebrachte bezwaren tegen onderdelen van het provinciale beleid die voor heel veel veehouders onhaalbaar zijn.

Een meer praktische aanpak met realistische termijnen zou uiteindelijk grote voordelen opleveren voor zowel de agrarische ondernemers als voor de Brabantse samenleving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer