CDA+en+SGP+sceptisch+over+rekenmodel+stikstof
Nieuws
© Koos van der Spek

CDA en SGP sceptisch over rekenmodel stikstof

CDA en SGP zetten vraagtekens bij de methode die wordt gebruikt om te berekenen hoeveel stikstof bijvoorbeeld de veehouderij produceert. Op grond van die berekeningen heeft het kabinet besloten om onder meer het mes te zetten in de veestapel. Boeren worden strenger beoordeeld dan het verkeer, concludeert de SGP uit eigen onderzoek.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt zich 'af of het model van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat nu wordt gebruikt om uit te rekenen waar stikstof vandaan komt, wel juist is'. Hij vindt het vreemd dat het RIVM niet laat zien hoe de rekenmethode in elkaar zit. Het Kamerlid van de regeringspartij eist transparantie van het instituut.

5 kilometer

De SGP heeft eigen berekeningen gemaakt om na te gaan op basis van welke stikstofneerslag de landbouw, de bouw en het verkeer worden 'aangeslagen'. Daaruit blijkt dat bij wegen alleen wordt gekeken naar de stikstofneerslag tot 5 kilometer van de weg. Bij bouwprojecten en boerderijen wordt het effect berekend tot op 'oneindige afstand'.

SGP-Kamerlid Chris Stoffer noemt deze rekenmethode 'onacceptabel'. 'Dit kan echt niet. Dit is meten met twee maten. Experts zeggen ons zelfs dat de stikstofoxiden die auto's uitstoten, wijder in de omgeving neerslaan dan de ammoniak van de landbouw.'

Verstandig

Stoffer wil dat voor bouwprojecten en boerderijen ook de 5 kilometergrens gaat gelden. Die nuchtere aanpak bij het wegverkeer vindt hij wel verstandig. 'De stikstofneerslag op een afstand van meer dan 5 kilometer is zo beperkt dat je daar geen berekening op los moet willen laten.'

Boeren lopen al langer te hoop tegen het rekenmodel. Zij vinden het moeilijk om te geloven dat de veehouderij verantwoordelijk is voor bijna de helft van de stikstof die in Nederland neerslaat in natuurgebieden. Ze willen volgende week niet alleen demonstreren op het Binnenhof, maar ook bij het RIVM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer