RIVM%3A+stikstofmodel+niet+geheim%2C+wel+gedegen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

RIVM: stikstofmodel niet geheim, wel gedegen

Het instituut dat berekent wie verantwoordelijk is voor het neerslaan van schadelijk stikstof in de natuur, fronst de wenkbrauwen over de aanzwellende kritiek. Vooral het verwijt dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn berekeningen geheim zou houden, is 'wel heel bijzonder'. Iedereen is welkom om die in te zien, zegt het RIVM.

Regeringspartijen VVD en CDA klagen dat het RIVM niet open is over de gebruikte rekenmethode, die het kabinet gebruikt om te bepalen welke maatregelen nodig zijn om de stikstofneerslag tegen te gaan. Omdat het instituut concludeert dat de veehouderij voor bijna de helft verantwoordelijk is, wil het kabinet onder andere de veestapel verminderen. VVD en CDA vragen zich af of het rekenmodel wel klopt. Het RIVM staat nog helemaal achter het 'robuuste en wetenschappelijk verantwoorde' rekenmodel, laat het weten.


Ook minister Carola Schouten (LNV) blijft achter de rekenmethode van het RIV staan. Volgens haar is er geen andere, laat staan betere manier om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de neerslag van stikstof in de natuur. Schouten is wel bereid het model te verbeteren door de data van meer meetpunten toe te voegen. Ze zegt echter niet te verwachten dat de uitkomsten dan heel anders komen te liggen.

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer