Varkenshouders gecoacht bij gebruik antibiotica

Waarom lukt het de ene boer wel om het antibioticagebruik bij zijn varkens te verlagen, en de andere niet? Het gedrag van de boer speelt daarin een elementaire rol, zegt ZLTO-projectleider Janine Roemen. 'Vaak gaat het om de manier van werken.'

Varkenshouders+gecoacht+bij+gebruik+antibiotica
© Twan Wiermans

Veel varkenshouders met een te hoge dierdagdosering of terugkerende diergezondheidsproblemen vinden het lastig om het tij te keren. Daarom zijn er al dertig varkenshouders in het landelijke coachingstraject Optimaliseren Diergezondheid gestapt. Er doen boeren mee uit Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland en Overijssel.

De aanpak van het traject is heel gestructureerd. Varkenshouders hebben maandelijks een keukentafelgesprek met hun dierenarts, voeradviseur en soms ook de fokkerij-, klimaat- of hygiënespecialist. Een coach van LTO Noord of ZLTO sluit hier regelmatig bij aan. 'Deze coach begeleidt het proces nauwgezet en maakt een agenda met actiepunten', vertelt Roemen.

Het doel kan bijvoorbeeld zijn om de dierdagdosering binnen het jaar te verlagen naar 8. De coach legt het plan van aanpak vast en grijpt in bij problemen.

Afspraken nakomen

'Op een van de bedrijven was de temperatuur bij de biggen te laag. Een van de afspraken was dat er verwarming in de stal zou komen, maar de varkenshouder organiseerde dit niet', vertelt Roemen. 'Het kwam er niet van, het kostte te veel tijd.' De coach gaat in zo'n geval de dialoog aan met de varkenshouder. Wat levert het hem op als hij die verwarming wél plaatst, in hoeverre reduceert de uitval en wat doet dit met het bedrijfsresultaat?

Varkenshouders krijgen tips om daadwerkelijk door te pakken. 'Hier zijn slagen in te maken', stelt de ZLTO-projectleider. Er is nog ruimte voor extra deelnemers.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, Lib, LTO Noord en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Het wordt uitgevoerd door ZLTO, Faculteit Diergeneeskunde Utrecht en IRAS en ondersteund door de POV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer