NVWA+pakt+handelaar+die+illegaal+antibiotica+inzet
Nieuws
© Pixabay

NVWA pakt handelaar die illegaal antibiotica inzet

Bij een veehandelaar in Noord-Nederland is een hoeveelheid antibiotica in beslag genomen. Daarnaast confisqueerden de rechercheurs van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst en buitengewoon opsporingsambtenaren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de administratie van de handelsman.

De veehandelaar wordt ervan verdacht kalveren met antibiotica te hebben behandeld, zonder tussenkomst van een dierenarts. Het op eigen houtje preventief inzetten van antibiotica is verboden. Door onjuist of veelvuldig gebruik van antibiotica kan namelijk bij bacteriën antibiotica-resistentie optreden.

Geen resten in voedselketen

Ook heeft de veehandelaar de behandelingen niet geregistreerd. Dit is illegaal, mede omdat hierdoor onduidelijk is wanneer de wachttijd is verstreken en het kalf kan worden geslacht. Omdat de kalverhandelaar vermoedelijk een tussenhandelaar is en de kalveren vervolgens elders worden afgemest, zijn er waarschijnlijk geen resten van antibiotica in de voedselketen terechtgekomen, meldt de NVWA.

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer