%27Ontwikkelingen+kalverhouderij+staan+niet+stil%27
Interview
© Twan Wiermans

'Ontwikkelingen kalverhouderij staan niet stil'

Kalverhouders kunnen in de komende maanden via Stichting Brancheorganisatie Kalversector een workshop volgen over de ontvangst van kalveren. Mariska Timmerman-Bosman uit De Krim, sinds juni bestuurslid van de LTO-vakgroep Kalverhouderij, volgde zo'n workshop al in mei. Ze is enthousiast.

Waarom deed u mee?

'Vooral om ervaringen uit te wisselen en nieuwe kennis op te doen. Zo zijn er nieuwe technieken rond diergezondheid. Wat geef je bijvoorbeeld het kalf bij aankomst. Mensen die kalveren van wat verder weg halen, geven hun kalveren één keer elektrolytenmix, ze weten niet wat en of de kalveren gedronken hebben onderweg.'

Er komen veel nieuwe inzichten op ons af en het is goed om van elkaars ervaringen te leren.

Mariska Timmerman-Bosman uit De Krim, LTO-vakgroep Kalverhouderij

'Zelf halen we kalveren uit eigen land, dan is voor ons twee keer elektrolytenmix een aanrader. De kalveren kregen die ochtend immers nog melk. Kalveren van verder weg hebben misschien eerder behoefte aan voedingsstoffen uit de melk.'

Het is leerzaam?

'Jazeker, zo merkte ik dat niet iedere kalverhouder weet dat een kalf dagelijks tien procent van zijn lichaamsgewicht aan vocht moet opnemen. Voor een kalf van 40 kilo is dat dus 4 kilo. Als je dit weet, kun je hierop sturen.'

'Verder leer je van elkaar. Waar let je bijvoorbeeld op bij het selecteren van groepen. De één selecteert op gewicht, de ander op drinksnelheid. Uit de bijeenkomst bleek dat drinksnelheid een veel gebruikte selectiemethode is, ieder kalf krijgt ook de kans om voldoende te drinken.'

Vocht is belangrijk?

'Ja, zo zie je tijdens de bijeenkomst dat meningen uiteenlopen over het gebruik van een speen. Kalveren zijn dit vaak gewend. Met het gebruik van een speen tijdens de eerste voeding weet je zeker dat de kalveren goed hebben gedronken. De speen is noodzakelijk voor kalveren die verkeerd drinken, zodat de melk in de goede maag komt. Hiermee wordt de slokdarmsleufreflex opgewekt.'

'Anderen zijn juist bang dat de kalveren naderhand minder gemakkelijk uit de bak drinken. Standaard een speen toepassen voor de vleeskalverhouderij is bewerkelijk, het reinigen van al die spenen kost veel tijd.'

Zijn er aparte workshopbijeenkomsten voor blank- en rosévlees?

'Ik denk op zich dat dit niet nodig is. Ik zat als rosékalverhouder met een gesloten bedrijf in een gemengde groep. Ook dat is leerzaam. De ontvangst van het kalf is op ieder bedrijf hetzelfde. Ze komen allemaal van een melkveehouder af en moeten allemaal op de nieuwe locatie leren drinken.'

Binnenkort starten weer nieuwe workshops.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  20° / 14°
  50 %
 • Zondag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer