Aantal infecties door crypto moet omlaag

Geelgroene of waterige diarree. Een infectie met crypto geeft bij jonge kalveren een heftige reactie. Goede protocollen en geneesmiddelen ontbreken.

Aantal+infecties+door+crypto+moet+omlaag
© Twan Wiermans

Daarom gaan tachtig melkveebedrijven in Nederland, Frankrijk, België en Engeland aan de slag om de zoönose cryptosporidium op hun bedrijf aan te pakken. In Nederland trekt ZLTO het project 'Health for Dairy Cows' (H4DC). Internationaal is Interreg 2 Seas de kartrekker.

Crypto komt in Nederland vaak voor. 'Uit een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren uit 2010 blijkt dat op ruim 55 procent van de onderzochte bedrijven crypto voorkomt', zegt Janine Roemen, ZLTO-projectleider diergezondheid. In Frankrijk heerst de ziekte op 70 procent van de bedrijven. Ook mensen kunnen besmet raken.

Protocollen

Doel van het project is om te komen tot heldere, praktische protocollen waarmee melkveehouders de jongveeopfok kunnen verbeteren. Met een goede hygiëne en zorgvuldige biestverwerking is crypto te voorkomen.

Ook moet er een snellere en goedkopere methode komen om crypto aan te tonen. Verder is er aandacht voor de ontwikkeling van een effectief geneesmiddel. De melkveehouders gaan zowel individueel als in groepsverband aan de slag.

Negen boeren nodig

De ZLTO heeft elf melkveebedrijven in Zeeland en West-Brabant gevonden die gaan meedraaien. Er is nog plaats voor negen boeren. Meer informatie is verkrijgbaar bij de ZLTO. ZuivelNL is medefinancier van het project.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer