%27Brexit+funest+voor+agrarische+familiebedrijven%27
Nieuws
© René Bouwmeester

'Brexit funest voor agrarische familiebedrijven'

Agrarische familiebedrijven zullen de dupe worden van een no-deal Brexit. Mogelijk gaat meer dan de helft van alle telers en veehouders binnen vijf jaar failliet. Dat voorspelt de Britse agrarisch econoom Séan Rickard.

Rickard stelt dat veel sectoren de pijn van een harde brexit, een vertrek zonder overeenkomst met de Europese Unie, zullen voelen. Veehouders en telers in het Verenigd Koninkrijk krijgen volgens hem echter de hardste klappen.

In het ergste scenario vervallen de inkomenstoeslagen en importheffingen. Zonder inkomenstoeslagen heeft 40 procent van de agrarische bedrijven geen inkomen. Zonder importheffingen daalt de prijs van de meeste producten door goedkopere producten uit het buitenland. Volgens Rickard is meer dan de helft van de bedrijven door deze combinatie niet langer levensvatbaar.

Eerder lekte een rapport van de Engelse overheid uit waaruit zou blijken dat een no-deal-brexit leidt tot tekorten aan onder meer voedsel, brandstof en medicijnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer