Britse+boeren+vrezen+brexitstrategie+Johnson
Nieuws
© Flickr

Britse boeren vrezen brexitstrategie Johnson

De Britse boerenbond NFU dringt bij premier Boris Johnson aan op het maken van handelsafspraken met de Europese Unie. Een no-deal zou desastreus zijn voor de Britse agrarische sector.

Indien Johnson een harde brexit doorzet, valt de internationale handel van en met de Britten onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). NFU-voorzitter Minette Batters schrijft in een brief aan de premier dat daardoor exporttarieven van 48 procent op lamsvlees en 84 procent op rundvlees gaan gelden. Dat terwijl er voor importen vanuit de Europese Unie (EU) lagere heffingen komen.

Batters vreest als gevolg daarvan voor nationale overschotten van agrarische producten en een forse prijsdaling. 'Een soepel en ordentelijk vertrek uit de EU, onze dichtstbijzijnde handelspartner, is van vitaal belang voor een levensvatbare en duurzame toekomst van onze boerenbedrijven.'

Tijd dringt

De tijd dringt voor de tegenstanders van de brexitkoers van Johnson. Het parlement wordt volgende week voor ruim een maand geschorst in de aanloop naar de troonrede. Premier Johnson heeft steeds gezegd dat zijn land op 31 oktober de EU verlaat, met of zonder deal. Een meerderheid van de parlementariërs, waaronder enkele van Johsons partijgenoten, heeft juist duidelijk gemaakt zo'n no-deal brexit te willen voorkomen.

Britse parlementariërs werken aan een motie die moet voorkomen dat hun land op 31 oktober zonder deal de EU verlaat. In de conceptversie staat dat Johnson om uitstel van de brexit moet vragen als hij niet binnen een bepaalde termijn een brexitdeal rondkrijgt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer