Britten+zetten+voorbereidingen+harde+brexit+door
Nieuws
© UK Parliament / Jess Taylor

Britten zetten voorbereidingen harde brexit door

De Britse regering blijft voorbereidingen treffen voor een brexit zonder deal, ook als een voorstel wordt goedgekeurd waarmee premier Boris Johnson kan worden gedwongen om weer brexituitstel te vragen.

Dat zei minister Stephen Barclay (Brexitzaken), die benadrukte dat de andere EU-lidstaten het verzoek toto uitstel ook nog kunnen weigeren.

Barclay legde in het parlement uit dat alle EU-lidstaten vetorecht hebben en daarmee verdere verlenging van de brexitdeadline kunnen blokkeren. De Britten krijgen dus niet automatisch uitstel van de brexit als ze daar in Brussel om vragen.
Als geen uitstel wordt gevraagd en verleend, moet het Britse vertrek uit de EU over 56 dagen plaatsvinden. Premier Johnson heeft gezegd dat hij dan sowieso de EU wil verlaten, desnoods zonder brexitdeal.

Ramkoers

Die opstelling plaatste Johnson op ramkoers met het Lagerhuis. Dat floot hem woensdag terug door een wetsvoorstel aan te nemen dat zo'n no-deal brexit moet voorkomen. In de wet staat dat Johnson de EU opnieuw om brexituitstel moet vragen als hij niet tijdig een deal weet rond te krijgen.

Vrijdagmiddag om 17.00 uur Britse tijd start het debat in het Britse Hogerhuis over het wetsvoorstel. In deze Britse Eerste Kamer heeft de regering van Johnson geen meerderheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer