%27Landbouw+heeft+goede+brexitdeal+nodig%27
Nieuws
© Europees Parlement

'Landbouw heeft goede brexitdeal nodig'

Bedrijfstakken als de landbouw, voedingsmiddelenindustrie, chemie en handel krijgen meer last van kostenverhoging die optreedt na de brexit, dan andere sectoren. De Nederlandse agrarische sector is meer dan andere sectoren gebaat bij een goed uittredingsverdrag.

Dat blijkt uit een rapport dat het Planbureau voor de Leefomgeving samen met (inter)nationale onderzoekers heeft uitgebracht. De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal bij een harde brexit (zonder verdrag) een groter effect hebben op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven dan van bedrijven in andere Europese landen.

De details van een uittredingsverdrag, of de details van afspraken over de toekomstige economische relatie met het VK na een no-deal brexit, zijn hierbij bepalender voor Nederland dan voor het Verenigd Koninkrijk en veel andere landen in de EU. Met name de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie zijn afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst en hebben dus baat bij een 'goede deal', stellen de onderzoekers.

Reces verlengd

Of er een goed verdrag gaat komen, moet de komende tijd blijken. De Britse premier Boris Johnson heeft het reces van de regering verlengd tot 14 oktober. De oppositie vindt dat Johnson met deze truc het parlement de mogelijkheid ontneemt om een no-deal brexit op 31 oktober tegen te houden, omdat er geen tijd is om in debat te gaan.


Het is duidelijk geworden dat het VK is gebaat bij goede verdragen. Het is nu sterker afhankelijk geworden van import van voedsel. De Rabobank meldde onlangs dat de importwaarde van groente en fruit van het VK nog nooit zo hoog was. De zelfvoorzieningsgraad van het VK voor groente is gedaald van 57 procent in 2017 naar 53 procent in 2018. Op het terrein van fruit is het land voor 16 procent zelfvoorzienend. De droogte drukte het productievolume aanzienlijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  90 %
 • Vrijdag
  17° / 15°
  80 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  40 %
Meer weer