%27Gezamenlijk+oplossingen+zoeken+voor+verkeersveiligheid%27
Interview
© Gemeente Halderberge

'Gezamenlijk oplossingen zoeken voor verkeersveiligheid'

Negen West-Brabantse gemeenten monitoren deze maand het landbouwverkeer, onder leiding van wethouder Jan Mollen van Halderberge. Op deze manier willen ze in kaart brengen waar de knelpunten liggen en gezamenlijk tot oplossingen komen.

Wat is precies het probleem?

'De problematiek van groot landbouwverkeer door de dorpen in West-Brabant speelt in meerdere gemeenten. Enerzijds zijn agrarische bedrijven gegroeid en landbouwvoertuigen door de jaren heen groter geworden. Anderzijds zijn er meer burgers komen wonen in het buitengebied en is het door de economische voorspoed drukker geworden op de weg. Dat leidt tot meer verkeersonveilige situaties.'

Heel september tellen we de verkeersbewegingen. Aan de hand van de cijfers kunnen we bepalen hoe groot het probleem echt is.

Jan Mollen, wethouder van gemeente Halderberge

Om welke gemeenten gaat het?

'Breda, Altena, Moerdijk, Drimmelen, Halderberge, Zundert, Steen-bergen, Geertruidenberg en Alphen-Chaam. In bestuurlijk verband zitten we regelmatig bij elkaar. Mobiliteit is een van de agendapunten. Aangezien we veelal te maken hebben met plattelandsgemeenten, gaat het dan ook over de doorvoerroutes en verkeersveiligheid rondom landbouwvoertuigen.'

De provincie heeft een rapport laten schrijven over deze problematiek en de mogelijke oplossingen. Waarom een eigen onderzoek?

'Voordat er naar een oplossing wordt gekeken, willen wij het landbouwverkeer monitoren. Heel september tellen we de verkeersbewegingen en bekijken we in welke richtingen er gereden wordt. Dat gebeurt met camera's. Aan de hand van de cijfers kunnen we bepalen hoe groot het probleem werkelijk is.'

Wat gebeurt er met de uitkomsten?

'Na deze monitoring weten we hoeveel landbouwverkeer er rijdt, in welke richting het verkeer gaat en welke problemen dit veroorzaakt. Wij zullen de uitkomsten delen met de provincie. Deze cijfers zijn de basis voor verdere acties, omdat provinciale en lokale wegen elkaar kruisen en op elkaar aansluiten. Samen zullen we zoeken naar passende oplossingen.'

Tegelijkertijd loopt er in gemeente Alphen-Chaam een pilotproject. Wat houdt dit in?

'De gemeente Alphen-Chaam heeft op gemeentelijk niveau een werkgroep opgericht met stakeholders, zoals vertegenwoordigers van de plaatselijke politiek, politie, provincie, ZLTO en loonbedrijf van Eijck. Zij willen een zo optimaal mogelijke oplossing bereiken. Dat kan alleen als alle betrokkenen meedenken en we de verschillende belangen in kaart brengen. Mogelijk wordt er ook in andere gemeenten een werkgroep opgericht.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer