Aansluiting Heiloo op A9 de pas afgesneden

De aanleg van de directe aansluiting van Heiloo op de A9 is uitgesteld. Het project is stil komen te liggen door de gerechtelijke uitspraak over Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Aansluiting+Heiloo+op+A9+de+pas+afgesneden
© Jan Jong

Het uitstel heeft ook gevolgen voor het landbouwverkeer, dat al zoveel mogelijk uit de dorpskernen wordt geweerd. De drukte op de uitvalswegen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Met name woningbouw in Limmen en Heiloo zelf zorgde voor een forse toename van het aantal verkeersbewegingen. En er staan nog ruim duizend woningen gepland.

Toch is LTO Noord-voorzitter Mart Brouwer de Koning van afdeling Kennemerland realistisch. 'Het zou vreemd zijn geweest als Heiloo de dans zou zijn ontsprongen, terwijl er duizenden bouwprojecten vanwege het PAS zijn stil gelegd.'

Wel vindt de landbouwvoorman het wrang dat het slechts om een minimale overschrijding van de stikstofnormen gaat. 'Een tiende van een suikerklontje per hectare te veel, zo is me uitgelegd', stelt Brouwer de Koning. 'En dat zorgt straks voor extra oponthoud op de wegen, waarbij de milieuwinst dus in één klap weer teniet wordt gedaan.'

Kavelruil

Gemeente Heiloo werkt al jaren aan de plannen voor een directe aansluiting op de A9. Zo werd begin vorig jaar een complexe kavelruil afgerond om voldoende ruimte te creëren voor de infrastructurele ingreep. 'Die weg naar de A9 zou in combinatie met een ondertunneling van de Vennewatersweg voor een betere oostwest-verbinding moeten zorgen. Dat gaat nu allemaal langer duren.'

'Met extra oponthoud op de wegen is straks alle milieuwinst in één klap verdwenen'

Mart Brouwer de Koning, voorzitter LTO Noord Kennemerland

Geluk bij een ongeluk is dat de werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug bij Alkmaar flinke vertraging hebben opgelopen, stelt de bestuurder. 'Vervelend voor de forensen op de randweg, maar zo lang er nog aan de brug wordt gewerkt, worden landbouwvoertuigen op de ring om Alkmaar gedoogd.'

Maximum snelheid

Als volgend voorjaar de brug klaar is, voorziet Brouwer de Koning grote problemen. 'Alkmaar heeft inmiddels ook aangegeven landbouwverkeer uit de kern te willen weren. De hoop is nu gevestigd op de verhoging van de maximum snelheid voor trekkers, waarmee de ring straks toch voor landbouw beschikbaar kan blijven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer