Boeren+Terschelling+beboet+tijdens+Oerol
Nieuws
© Tienke Wouda

Boeren Terschelling beboet tijdens Oerol

Boeren en loonwerkers op Terschelling zijn tijdens het culturele festival Oerol massaal op de bon geslingerd. De frustratie is groot. 'Wij moeten al heel erg op onze hoede zijn. Tijdens de drukste periode van het jaar moeten we met groot materieel langs heel veel festivalgangers', stelt afdelingsvoorzitter Jodi Kuipers.

De melkveehouder uit Hoorn werd zelf ook bekeurd. 'Op mijn frontmaaier zit geen spiegel of camera. Ik wist niet dat dit moest en veel andere collega's waren hier ook niet bekend mee. Er is weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Ik kreeg een boete van 150 euro. Heel vervelend.' Loonwerkers werden bekeurd, omdat de lepels op shovels niet waren beschermd of omdat de schijven van de zodebemester niet waren afgeschermd.

Dat laatste leverde een boete van 249 euro op. Kinderachtig, vindt loonwerker Luc Lok. 'De agent bekeurde meteen. Mechanisatiebedrijven in heel Friesland heb ik gevraagd, maar niemand is hier ooit voor bekeurd. Op nieuwe machines zit het er tegenwoordig standaard op. Maar mijn machine is vijftien jaar oud.'

Groot drama

Dat boeren aan de eisen moeten voldoen, snapt Kuipers. Maar zo'n boete frustreert, geeft hij aan. 'De verkeersveiligheid tijdens Oerol is een groot drama. Bezoekers staan bierdrinkend op straat naar een optreden te kijken. Daar moeten wij met groot materieel tussendoor. Veel festivalgangers fietsen alleen tijdens Oerol. Dat levert ook veel gevaarlijke situaties op.'

Binnenkort willen de boeren met de gemeente om tafel om Oerol te evalueren. 'We willen dat de politie zich meer focust op het gedrag van fietsers tijdens Oerol. Het is bloedlink. Rijden over de Hoofdweg is echt een hel. Wij vragen al langer of het landbouwverkeer van de Hoofdweg af kan, maar er is geen goed alternatief.'

Schrikken

Melkveehouder Gerard Cupido uit Lies ging niet meer met de frontmaaier de weg op, nadat hij wist dat collega's waren bekeurd. 'We moeten ons aan de regels houden, dat is logisch. Op Terschelling wordt minder gecontroleerd dan aan de vaste wal. Een boete is even schrikken voor boeren hier, dat zijn ze niet gewend. De politie had ook een waarschuwing kunnen geven. Het gebeurt in een van de drukste weken van het jaar, voor boeren en voor het eiland.'

De politie bevestigt dat er een 'tiental' boetes zijn uitgedeeld. 'Dat doen we niet om boeren te pesten, we zijn er voor de veiligheid van iedereen', stelt een woordvoerder. Niet alleen boeren werden op de bon geslingerd, ook andere ondernemers. De woordvoerder ontkent dat de boeren vooraf geen waarschuwing hebben gekregen.

Het relatieve hoge aantal boetes heeft ertoe geleid dat de politie binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst houdt op Terschelling. 'Wij hebben het gevoel dat de kennis van regels over voertuigen en het verkeer nog niet voldoende is. Wij willen de mensen hierover graag informeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer