Veldmuizenplaag bereikt Betuwe

De Betuwe kampt sinds enige tijd met een serieuze muizenplaag. Boeren kregen deze week te zien hoe ze de veldmuis kunnen bestrijden.

Veldmuizenplaag+bereikt+Betuwe
© Tys Hallema

De plaag is een gevolg van het droge, warme weer de afgelopen jaren. Hoewel het dier vaak aanwezig is op boerenland, zorgt het sinds kort voor veel schade aan grasland in de Betuwe. In de kleigrond zijn scheuren ontstaan door de droogte.

Voor muizen zijn deze scheuren ideaal voor nesten. Ze graven er gangen in die tot wel 6 meter lang zijn. Volgens Teunis Kool van AgruniekRijnvallei is het niet gek dat de muizenplaag uitgerekend in de Betuwe de kop opsteekt. 'Historisch gezien is de Betuwe altijd al een risicogebied geweest.'

Water

Op een perceel in Rumpt gaf AgruniekRijnvallei een demonstratie met een methode die elders al langer een beproefd wapen is tegen de veldmuis: water, veel water. Volgens Kool is dit het enige dat werkt. 'Vroeger werd geadviseerd vijf vergiftigde graankorrels in elk muizengat te strooien, maar dat is niet alleen onwenselijk, maar ook onbegonnen werk. Je zult echt met zware pompen aan de slag moeten.'

In Rumpt werd vanuit een naastgelegen sloot in hoog tempo water op het land gepompt met een slang van geperforeerd worteldoek. Niet zonder succes: vrijwel direct doken honderden muizen op uit de grond. 'Een derde van de muizen verdrinkt, een derde wordt opgegeten door bijvoorbeeld meeuwen of ooievaars en de rest vertrekt', geeft Kool aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer