Muizen%2D+en+rattenplaag+op+komst+in+Nederland
Nieuws
© Niels de Vries

Muizen- en rattenplaag op komst in Nederland

Er gaat een streep door ratten- en muizengif. Goed voor roofvogels. Maar slecht voor onbeschermde stallen en steden. Het is een gevolg van het overheidsbesluit om boeren en burgers de laatste bestrijdingsmiddelen uit handen te slaan, meldt De Telegraaf.

Vrij gebruik van muizen- en rattengif mag per 2023 niet meer, omdat het ook roofvogels schaadt, oordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). 'Ik begrijp het milieuargument', stelt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in De Telegraaf van vanmorgen. 'Maar alternatieven zijn verre van beschikbaar. Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups.'

De overheid sluit de ogen voor de risico's van de toch al groeiende populatie ratten en muizen, waarschuwt Meerburg. Op het platteland ondervinden boeren en (fruit)telers nu al de ellende. Schuren en stallen 'zijn als een vijfsterrenhotel'. Een woordvoerder van het Ctgb stelt dat het geen eigen risicoafweging maakt. 'Wij voeren slechts een Europese verordening uit.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer