Kwart+stalbranden+door+muizen+en+ratten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kwart stalbranden door muizen en ratten

Een kwart van de stalbranden wordt veroorzaakt door het doorknagen van elektriciteitskabels door muizen en ratten. Dat is de inschatting van Stichting Kennis- & Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen.

Volgens directeur Bastiaan Meerburg van het KAD gaan ook de experts van de brandweer uit van dit percentage. 'Bij de helft van de branden is de oorzaak niet bekend. Wij gaan er vanuit dat daarvan de helft wordt veroorzaakt door muizen en ratten. Ze knagen de kabels door waardoor er vonken ontstaan. Die vonken komen terecht in het isolatiemateriaal van daken en muren.'

Volgens het KAD is meer onderzoek nodig om te bepalen of de inschatting klopt en wat er op het gebied van preventie kan gebeuren. 'Het kennisniveau van boeren verschilt. Sommige boeren weten veel af van plaagdierbestrijding en hebben zich bijvoorbeeld door middel van cursussen geschoold. Ik kom ook op bedrijven waar van alles staat opgeslagen, zoals bouwmaterialen en autobanden. Dan maak je eigenlijk een paradijsje voor ratten.'

Preventie

Meerburg constateert dat ondanks het Actieplan Stalbranden het aantal branden nog niet daalt. 'Het is dus goed om hier serieus onderzoek naar te doen. Dat kan bij bedrijven waar een brand heeft plaatsgevonden, maar ook bij bedrijven waar geen brand is geweest. Door het actieplan wordt er wel gecontroleerd op knaagschade aan elektriciteitsbedrading. Maar een jaarlijkse check heeft niet zoveel zin. Een muis of rat kan de brand binnen een paar dagen veroorzaken. Je moet dus veel meer aan de preventiekant denken.'

Hij kent ook de discussie over het aansteken van branden, zoals onlangs gebeurde in het Groningse Kiel-Windeweer waarbij 100.000 kippen omkwamen. 'Daar kan je als boer natuurlijk helemaal niets aan doen. Maar het blijft belangrijk om te kijken waar je wel wat kunt doen. Als een kwart van de stalbranden wordt veroorzaakt door muizen en ratten, is daar veel winst te behalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer