Muis zorgt ook voor schade op Friese klei

Niet alleen in de veenweide, ook op de klei rond Bolsward en Leeuwarden zijn muizen actief. Dat zorgt voor schade op kleigrond.

Muis+zorgt+ook+voor+schade+op+Friese+klei
© Tienke Wouda

Volgens melkveehouder Jelle Bouma uit Scharnegoutum, een van de oprichters van het actiecomité muizenschade tijdens de vorige plaag, is de muizenactiviteit in dat gebied meer dan vier, vijf jaar geleden. 'Ik zie verschillende kale plekken in het land. Ik kan heel moeilijk inschatten hoe erg het is. Maar naar mijn idee bevloeien collega-boeren er nog te weinig. '

Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Bouma. 'Ik ben bang dat als ze het land niet onder water zetten, ze ook veel schade krijgen, zoals wij in 2014/2015.

Veel muizenschade

Een van de boeren die wel bevloeien is Cees Middelweerd uit Mantgum. 'Ik heb enorm veel muizenschade. Ik dacht dat het wel mee viel. Maar begin juli zag ik veel bruine plekken en kwam het grasland hol te staan. Dus zijn we gaan pompen. We hebben er 500 meter slang bij gekocht en geïnvesteerd in een haspel achter de trekker. Nu kunnen we meters maken. Want op alle 150 hectare zitten muizen.'

De grasgroei motiveert Middelweerd om door te zetten. 'Het verbaast me hoe zo'n mooie snede gras er komt. We doen niet alleen wat tegen de muizen, ook het vochtgehalte in de bodem neemt toe.'
Vijf jaar geleden pompte hij ook. Grote verschil met nu is dat de plaag toen in de winter was. 'Nu is het in het groeiseizoen. Je ziet meer schade, maar het gras groeit ook wel. Je hebt meer resultaat van het pompen. De grote vraag is echter of de muizen wegblijven.'

Lastig

Hoewel hij ziet dat meer collega's in de buurt pompen, zijn er anderen die dat nog niet doen. 'Het is een keuze. Waar boeren bevloeien, zijn anderen er nog niet klaar voor. Die hebben geen spullen, het is nu ook lastig om aan pompen te komen. Bovendien heb ik het voordeel dat ik er jongens zijn die mij helpen. Als je het alleen moet doen is het heel arbeidsintensief.'

LTO Noord-voorzitter Ljouwert Jan Hemeltjen uit Stiens ziet meer muizen dan vorige jaren. Maar hij pompt bewust nog niet, hij vindt het risico te groot. 'We hebben vier jaar gelden wel gepompt. Dat land is helemaal dicht geslempt. Het is heel anders bevloeien op klei op veen dan op zuivere kleigrond. We zien nu nog de gevolgen. Je krijgt het water niet weg. Het land moet binnenkort over de kop. Bovendien heeft het hier onlangs flink geregend, we hadden een bui van 40 millimeter. Elk vrouwtje dat toen verzopen is, krijgt geen nakomelingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer