Muizenplaag rukt nu ook op in Groningen

Na Friesland lijkt ook Groningen aan de beurt wat betreft een explosie aan veldmuizen. Niet alleen uit het Zuidelijk Westerkwartier, maar ook van boven en ten oosten van de stad Groningen komen meldingen van uitzonderlijk veel kleine knagers. Anders dan in Friesland is bestrijden met water lang niet overal mogelijk.

Muizenplaag+rukt+nu+ook+op+in+Groningen
© Tienke Wouda

Bruine plekken, gras dat niet meer wil groeien en overal gaten in de bodem. Melkveehouders Wim Peters en zijn vader Jan in Bedum zijn nog lang niet klaar met de muizen die hun land teisteren.

'5 hectare kunnen we als verloren beschouwen, dit is een serieuze schade. Na drie normale snedes is het hier wel gebeurd. Waar muizen zitten, groeit geen gras', zegt Wim Peters. Het enige wat erop zit is de grasmat later dit jaar doorzaaien.

Rondje bellen

Vader en zoon Peters zijn niet de enigen. Een rondje bellen in het zuidelijk deel van Groningen levert al gauw een tiental gevallen op van veehouders met muizenschade. Van Luddeweer tot Niezijl en Briltil. En ook verder omhoog, zoals in Bedum.

Het zijn vooral de boeren op klei of op gemengde veengronden die worden getroffen. En zolang het niet serieus gaat regenen, is de enige aanpak zelf een laagje water aanbrengen op het land. 'Ik weet niet zeker of het eigenlijk wel mag met deze droogte, maar het slootwaterpeil staat hier hoog genoeg', zegt een van hen. Na het onderwater zetten of bevloeien met de sleepslang, kiezen de muizen massaal een goed heenkomen en doen de vogels de rest.

'De muizen vieren feest onder de grond', stelt Alma den Hertog in Luddeweer vast. 'Het zijn niet zomaar een paar holen, maar echt hele partijen. Dit jaar is het bij ons voor het eerst zo erg.' Den Hertog en haar man denken nu na over maatregelen om de muizenplaag een halt toe te roepen. 'Om de muizen te stoppen, zullen wij moeten bevloeien. Tenminste, als er niet snel veel neerslag komt.'

Melden

In het gebied van Noorderzijlvest is voor het overgrote deel geen onttrekkingsverbod van kracht. Het waterschap vraagt agrariërs het te melden wanneer zij meer dan 10 kuub per uur onttrekken.

Lang niet iedere veehouder met muizenoverlast kan water inzetten. 'Ik heb geen sloten langs mijn land, daarvoor ligt het te hoog', zegt Mark Groenveld in Niezijl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer