Vijf vragen over parasiet neospora

Verwerpt een koe haar kalf? Dan kan er neospora in het spel zijn. De ziekte is doorgaans sluimerend aanwezig. 80 procent van de besmettingen wordt overgebracht via de besmette moeder.

Vijf+vragen+over+parasiet+neospora
© Dirk Hol

Wat is Neospora caninum?

Het is een eencellige parasiet die abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers veroorzaakt. Een besmette koe ziet er niet ziek uit en verwerpt niet altijd. Ze kan andere koeien niet besmetten. Een verwerper kost de veehouder 600 tot 800 euro.


Hoe vaak komt neospora voor?

Ruim 80 procent van de melkveebedrijven in Nederland heeft te maken met neospora. Zij hebben één of meer besmette dieren. Neospora sluimert vaak al langer rond in de veestapel voordat boeren het opmerken. Dit komt doordat de ziekte meestal niet voor een abortusstorm zorgt. Neospora kan sluimerend voor veel schade zorgen. Denk hierbij ook aan een vroegtijdige afvoer, verlenging van de tussenkalftijd en een verlate afkalfleeftijd.

Hoe raken dieren besmet met neospora?

Vaak wordt de hond aangewezen als boosdoener. Maar de belangrijkste oorzaak is de besmette koe die de parasiet (in 80 procent van de gevallen) overbrengt op haar kalf. Besmette dochters kunnen de parasiet dus weer doorgeven aan hun nakomelingen. Deze neospora-vorm wordt daarom een familieprobleem genoemd. Via aankoop van besmette koeien kan een bedrijf besmet raken.

Welke rol speelt de hond precies?

Het risico dat een rund besmet raakt via de boerderijhond is veel kleiner dan de moeder-kalfbesmetting. De hond raakt besmet door het opeten van nageboortes van besmette koeien, of het oplikken van vruchtwater. Tijdens de dracht kan de hond de besmetting doorgeven aan haar pups.

Een koe kan geïnfecteerd worden als ze besmette hondenpoep binnenkrijgt via voer of drinkwater. In korte tijd kunnen zo meerdere koeien besmet raken. Een abortusstorm bij 25 procent van de drachtige dieren is geen uitzondering. De kans is klein dat de burgerhond de boosdoener is.

Hoe pak je neospora aan?

Een besmetting wordt aangetoond via onderzoek van verworpen vruchten of onderzoek op afweerstoffen tegen Neospora in bloed of melk. Is een koe besmet, dan moet via bloedonderzoek duidelijk worden of de infectie is beperkt tot één of enkele familielijnen, of dat een (grotere) leeftijdsgroep is besmet.

De aanpak is afhankelijk van de bedrijfssituatie. Wil je het aantal besmettingen verminderen, dan houd je geen kalveren aan van moeders met afweerstoffen. 'Neospora Tankmelk' van de Gezondheidsdienst voor Dieren geeft inzicht in de neosporasituatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer