%27Blijf+alert+op+verwerpers+door+neospora%27
Achtergrond
© Twan Wiermans

'Blijf alert op verwerpers door neospora'

Abortusstormen door neospora komen op melkveebedrijven niet vaak meer voor. Dat blijkt uit een belronde van Nieuwe Oogst onder een aantal dierenartsen. Boeren zijn doorgaans alert op een eventuele besmetting via honden en dat is positief. Is neospora aan het uitdoven in Nederland?

'De laatste tien jaar hebben we in onze dierenartspraktijk geen uitbraken van neospora meer gehad', zegt rundveedierenarts Bernadette Austie van Dierenartspraktijk Tubbergen. Destijds begeleidde ze een bedrijf dat veel verwerpers door neospora had. Ze tapte van alle koeien bloed en kreeg de positieve dieren in beeld. 'De boer besloot meteen om van die dieren geen kalveren meer aan te houden.'


Op een ander bedrijf ontstond een abortusstorm na de aanschaf van een jong hondje. Ze weet nog dat ze de kinderen van de boer waarschuwde voor neospora. 'Een pup is namelijk heel gevoelig voor het overbrengen van de parasiet. Hij kauwt op nageboortes en poept sneller tussen het voer.'

Minder bekend

Zijn er op een melkveebedrijf verwerpers, dan tapt Austie bloed. Maar neospora blijkt nog nauwelijks de boosdoener te zijn. 'Waarschijnlijk weten veel boeren dat ze uit moeten kijken met honden op de boerderij.' Dat de neospora vooral wordt overgedragen van koe op kalf, is volgens haar minder bekend. 'Laat de aandacht voor de ziekte niet verslappen. Blijf alert!'

De algehele hygiëne op melkveebedrijven is beter geworden

Klaas Pieter Mulder, dierenarts bij Dierenartspraktijk Noord-West Groningen

Ook dierenarts Mariska Lansbergen van Dierenkliniek Benschop Oudewater ziet binnen haar praktijk nauwelijks klinische uitbraken van neospora. Ook bij bloedonderzoek na verwerpen is neospora vaak niet de oorzaak. Maar dat wil niet zeggen dat de ziekte er niet is. 'Neospora is vaak sluimerend aanwezig. Het zijn bijvoorbeeld de opbrekers die weer gewoon drachtig worden.'

Dierenarts Klaas Pieter Mulder van Dierenartspraktijk Noord-West Groningen had onlangs nog een verwerper met veel neospora-antistoffen. 'Dat is toevallig. Want eigenlijk tonen we deze ziekte in onze praktijk niet heel vaak aan bij verwerperbloedjes. We hadden een tijdje geleden wel een melkveebedrijf met meer neosporaproblemen, maar dat was het eigenlijk wel.'

'Neospora niet aan het uitsterven'

Abortusstormen door neospora, en ook andere ziekteverwekkers, kwamen vroeger veel vaker voor in Mulders praktijk. De dierenarts dicht dat onder andere toe aan een betere algehele hygiëne. Is neospora in Nederland aan het uitdoven? 'Nee', zegt rundveedierenarts Thomas Dijkstra van de Gezondheidsdienst voor Dieren. 'Dat kan alleen bij een landelijke aanpak. Maar daar is geen sprake van, ook niet in de omringende landen. Neospora komt wereldwijd voor. Binnen de EU zien we in de zuidelijke landen een hoger percentage besmette dieren.'

Volgens Dijkstra komt neospora nog steeds voor op 80 procent van de Nederlandse melkveebedrijven en bij 10 procent van de dieren. 'Meestal gaat het om een familieprobleem: van moeder op kalf.'
Dijkstra zegt dat neospora vaak een onderschat probleem is. Hij vergelijkt de ziekte weleens met een druppelende kraan. 'Op het eerste oog lijkt het weinig, maar uiteindelijk heb je een grote plas water.'

Nauwelijks problemen

Maar hoe komt het dan dat sommige rundveedierenartsen nauwelijks problemen door neospora signaleren? 'Het lijkt of het probleem minder groot is, omdat het percentage verwerpers waarbij neospora is aangetoond is gedaald.' In de laatste vijftien jaar is het percentage gedaald van 22 naar 14.

Een oorzaak van de procentuele daling kan volgens Dijkstra zijn dat abortus, veroorzaakt door andere verwekkers, in aantal is toegenomen. Een harde conclusie is volgens hem niet te trekken. 'Wel zijn de meeste veehouders en dierenartsen zich meer bewust van de ziekte. Daardoor nemen ze preventieve maatregelen. En dat is positief.'

'Misverstand dat hond grootste boosdoener is'
Volgens Bernd Hietberg, rundveedierenarts bij Dierenartspraktijk Beilen, denken boeren onterecht dat de burger- of boerderijhond de grootste besmettingsbron van neospora is. 'Dat is een misverstand. Het grootste risico is de besmetting van moeder op kalf. Is er neospora op je bedrijf, speur dan de positieve dieren op en fok niet meer verder met die lijnen.' Hij ziet in zijn praktijk weinig abortusgolven. 'Ik kan me drie uitbraken herinneren.' Volgens de rundveedierenarts is het zinvol om bij verwerpers neospora-onderzoek te doen. 'Veel boeren kiezen daar vaak niet voor, maar bij de boeren die het doen drijft neospora geregeld boven.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer