WUR+en+Solynta+ontcijferen+aardappelgenoom
Nieuws
© Haijo Dodde

WUR en Solynta ontcijferen aardappelgenoom

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben deze week samen met veredelingsbedrijf Solynta de meest complete genoomsequentie voor aardappels gepubliceerd.

De sequentie ofwel het aflezen van de genoomstructuur van de aardappel kan gebruikt worden om gewenste eigenschappen in te kruizen. In een persbericht meldt Wageningen UR dat onder voorwaarden zowel de sequentie als plantmateriaal voor onderzoek door derden ter beschikking worden gesteld.

Het aflezen van de genoomstructuur van de aardappel is zeer lastig omdat het reguliere gewas uit vier genomen bestaat. Hierdoor is het ingewikkeld om de positie van de genen te bepalen, aldus de onderzoekers.

Voor dit onderzoek is een diploïde volwaardige aardappelplant met slechts één genoom gebruikt waardoor het aflezen van de DNA-basenvolgorde gemakkelijker is. Deze plant komt uit het hybride aardappelveredelingsprogramma van Solynta.

Grote verbetering

Richard Visser, hoogleraar Plantenverdeling aan de WUR, is enthousiast over de nieuwe sequentie. ‘Dit is een zeer grote verbetering die we hebben bereikt door een combinatie van het unieke plantmateriaal met nieuwe sequencing- en analysetechnieken. De vorige sequentie betrof een wilde variant van de aardappel, nu is een echte aardappelplant gebruikt.’

Visser hoopt en verwacht dat de nieuwe sequentie uiteindelijk tot een efficiëntere en snellere veredeling van de aardappel leidt. Pim Lindhout, directeur R&D van Solynta is overtuigd dat de verdere ontcijfering van het aardappelgenoom bijdraagt om sneller een duurzame aardappelteelt te bereiken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer