Aardappeltelers+Albert+Heijn+laten+akkerranden+bloeien
Nieuws
© Albert Heijn

Aardappeltelers Albert Heijn laten akkerranden bloeien

Natuurmonumenten, Albert Heijn en de vaste aardappeltelers van deze supermarktketen ondertekenden vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst om de biodiversiteit te bevorderen. De ruim 20 kilometer ingezaaide akkerrand bij 35 telers staat nu in bloei.

De aardappeltelers van Albert Heijn leveren niet alleen aardappelen, ze zorgen met de akkerranden ook voor natuur en biodiversiteit. De akkerranden trekken veel soorten insecten en vogels aan. Natuurmonumenten en Albert Heijn zijn blij met de zorg van de aardappeltelers.

Telers in de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland hebben nu al meer dan 20 kilometer akkerrand ingezaaid. Naast de verduurzaming van de aardappelteelt is het inzaaien van de akkerranden een belangrijke ontwikkeling in het creëren van natuurlijker boerenland.

Natuur handje helpen

De samenwerkingsovereenkomst werd vorig jaar bij een vaste aardappelteler van Albert Heijn in Oud-Beijerland getekend. Dat gebeurde door Albert Heijn, Agrico, Leo de Kock en Nedato namens de telers, Natuurmonumenten en CLM. Boswachters en ecologen van Natuurmonumenten gaan rechtstreeks met telers in gesprek over hoe die op hun bedrijf de natuur een handje kunnen helpen door akkerranden in te zaaien.

CLM onderzoekt en adviseert welke mogelijkheden er naast de akkerranden zijn om biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten. Eenvoudige maatregelen als nieuwe biodiverse erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten zijn daarbij in beeld.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer