Looftrekken+en+wortelsnijden+in+%C3%A9%C3%A9n+werkgang+tussen+aardappels
Nieuws
© Johan Wissink

Looftrekken en wortelsnijden in één werkgang tussen aardappels

Het looftrekken en wortelsnijden in één werkgang tussen de aardappelen werd afgelopen week gepresenteerd bij Loonbedrijf Sturm-Jacobs in Wieringerwerf.

Een oud systeem dat door het verbod op steeds meer gewasbeschermingsmiddelen nu weer helemaal in is. 'Daardoor heb je geen hergroei, geen infectie en kun je veel sneller rooien, omdat de huid van de pieper eerder is afgehard', vertelt Gerard Meijaard van mechanisatiebedrijf Voets.

Voor op de trekker wordt het loof geklepeld, achterop wordt het getrokken. 'Twee armpjes vangen achter de trekker het loof op en begeleiden het tussen twee riemen. Doordat de riemen sneller draaien dan de snelheid waarmee je rijdt, trekken die het loof naar achteren. Onder de riemen zitten twee platen die de rug vasthouden, zodat de aardappelen niet meekomen. Daarna gaat er een mes onderdoor die de wortels afsnijdt.'

Veel sneller

Het klinkt allemaal mooi, maar toch kiest niet iedereen voor deze methode. 'Omdat het chemisch bestrijden veel makkelijker is, sneller gaat en minder kost. Maar dan moet je soms twee of drie keer spuiten', weet Meijaard. 'Maar zo'n grote spuit is 39 meter breed en dat gaat veel sneller dan deze vierrijige machine die 4 kilometer per uur rijdt.'

Akkerbouwers kregen in Wieringerwerf zelf de mogelijkheid om de machine aan het werk te zien. 'Nu zie je dus dat alle aardappelen los liggen en er geen lof meer aanwezig is', vertelt hij. Sommige akkerbouwers blijven sceptisch, ondanks de demonstratie. 'Het is misschien vervelend, maar vroeger ging het niet en nu kan het door betere techniek wel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer