Twee+rooiers+maken+%C3%A9%C3%A9n+opbrengstkaart
Nieuws
© Niels van der Boom

Twee rooiers maken één opbrengstkaart

Akkerbouwbedrijf De Zeeuw in Emmeloord en Nagele is maandag begonnen met de pootaardappeloogst. Beide Grimme-rooiers van het type SV 260 zijn dit jaar nieuw aangeschaft en uitgerust met opbrengstmeting.

Dankzij een wifiverbinding worden alle gps-data continu tussen de trekkers uitgewisseld, zodat uiteindelijk één opbrengstkaart ontstaat. Zo kan Arnoud de Zeeuw bijvoorbeeld het effect beoordelen van een proef met variabele pootafstanden die het bedrijf zelf heeft aangelegd.

De rooimachines rijden lang niet altijd samen op hetzelfde perceel. Dit kwam toevallig zo uit. De capaciteit van de machines ligt met bijna 4 kilometer per uur op een hoog niveau, waardoor de trekkers met kipwagens door moeten rijden om de aardappelstroom bij te houden.

Arizona

Begonnen is met het rooien van het Agrico-ras Arizona, een middelvroege geelvlezige aardappel. Over de opbrengst en kwaliteit is De Zeeuw tevreden. Hij rijdt samen met zzp'er Danny Kroeze op de machines. Regen in de Noordoostpolder viel zeer verspreid. Van De Zeeuw mag het nog wel even regenen.

'We zijn nog steeds bezig met het beregenen van wortelen en uien. Blijft het droog, dan moeten we ook de aardappelpercelen voor het rooien gaan beregenen. Op de zware grond is het namelijk nu te droog om zonder beschadigingen te kunnen oogsten. De droge grond is zo rul dat de rooimat er soms moeilijk grip op krijgt en je moet oppassen dat de bek niet gaan bulldozeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer