Eerste pootaardappelen zijn gerooid

Van ongeveer 8.000 hectare pootgoed was het loof begin deze week vernietigd en 3 hectare was bij de NAK als gerooid gemeld.

Eerste+pootaardappelen+zijn+gerooid
© Koos van der Spek

De bemonsteringen voor nacontrole zullen naar alle waarschijnlijkheid in week 33 beginnen, meldt de keuringsdienst. In de veldkeuring is de tweede keuring in week 30 voor een belangrijk deel afgerond. Het percentage verlaging ligt nu gemiddeld op 14,5 procent, het percentage afkeuring op 2,2 procent. Het verlagingspercentage kruipt dit jaar langzaam naar de hoogte van vorig jaar.

Toen lag de verlaging rond deze tijd gemiddeld op 15,7 procent. Vooral op de noordelijke zandgronden is het verlagingspercentage dit jaar (22,7 procent) aanmerkelijk hoger dan in 2018 (15,8 procent). De verlaging wordt in ruim de helft van de gevallen (52 procent) veroorzaakt door bacterieziek. Mozaïek is verantwoordelijk voor 35 procent van de verlaging en 13 procent komt door overige oorzaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer