Grondig wil snel af van kalverimport

Netwerk Grondig wil dat er in de toekomst geen kalveren meer naar Nederland worden geïmporteerd. De organisatie van grondgebonden boeren vindt dat de jaarlijkse import van ruim 800.000 kalveren haaks staat op de kringlooplandbouwgedachte van landbouwminister Carola Schouten.

Grondig+wil+snel+af+van+kalverimport
© Twan Wiermans

Dat staat in een reactie van Grondig op de Kamerbrief 'Duurzame veehouderij' van 4 september en de begroting van LNV die tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd

Grondig stelt dat de basisprincipes van kringlooplandbouw niet passen bij het importeren van kalveren vanuit Ierland tot Polen en de vele landen die daartussen zitten. De organisatie stelt dat deze jonge dieren op moeten groeien in het land waar zij geboren zijn.

'Import van zoveel kalfjes om uiteindelijk de steeds verder wonende buitenlandse consument te bedienen (China, Japan en Amerika) met vooral witvlees, heeft niets te maken met duurzame en regionale kringlooplandbouw', zo staat in de open brief die Grondig aan minister Schouten heeft gestuurd.

Rosé-kalveren

De kalversector zelf wil overigens ook minder kalveren importeren. In 2030 moeten er 20 procent minder kalveren vanuit het buitenland naar Nederland komen, zo staat in de plannen van de branche.

Grondig noemt die doelstelling weinig zinvol en wil een geheel importvrije vleeskalverenhouderij in 2025, waar dan alleen kalveren vanuit de Nederlandse veehouderij worden gehouden. Deze rosé-kalveren moeten dan worden gehouden onder ruimere huisvestingsnormen, welzijn- en duurzaamheidseisen. Dat biedt volgens Grondig kansen voor de productie van waardevol kalfsvlees als verdienmodel, waarbij alleen plaats is voor rosé-vleesproductie.

Ziekte-insleep

Grondig wijst er ook op dat de import van zoveel kalveren het risico op insleep van ziektes vergroot.

Daarnaast daalt door het hoge aantal importkalveren de opbrengstprijs van de Nederlandse kalfjes. Daar staat tegenover dat de kostprijs van een nuchter Nederlands kalf is gestegen: door de toegenomen eisen van bijvoorbeeld het kalf langer op het bedrijf houden na geboorte en het volgsysteem voor kalveren.

Fosfaatmest

Ook vraagt Grondig zich af hoe het kan dat in 2017 160.000 gezonde, goede melkkoeien vroegtijdig naar de slacht moesten vanwege een overschot aan fosfaat. 'In datzelfde jaar werden er circa 800.000 kalfjes ons land binnengehaald, die dezelfde hoeveelheid mest produceerden als de 160 duizend geslachte koeien. Dit was onethisch en onvoorstelbaar', aldus de grondgebonden boeren.

De organisatie vindt het niet kunnen dat grondgebonden melkveehouders met latente mestplaatsingsruimte kunstmest moeten gebruiken om gronden te bemesten of dure fosfaatrechten moeten kopen voor hun eigen gronden: 'De mest van de importkalveren is fosfaatrechtenvrij en de kalverhouderij is nagenoeg grondloos. Wij kunnen ons niet vinden in deze tegenstrijdigheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer