Grondig+wil+fosfaatruimte+voor+vetweiders
Nieuws
© Stichting Blaarkop

Grondig wil fosfaatruimte voor vetweiders

Vetweiders die geen melk meer geven, moeten direct als zoogkoe worden bestempeld. Dan zijn hier geen fosfaatrechten meer voor nodig, vindt Netwerk Grondig.

Het ministerie van LNV stelt bij de nieuwe aanpassingen in de excretietabel dat melkkoeien, in de eerste twaalf maanden na afkalven, nog onder de bij melkkoeien horende code 100 vallen. Daarvoor zijn fosfaatrechten nodig.

Pas twaalf maanden nadat een koe heeft afgekalfd om te melken, kan een koe worden omgezet naar code 120: de code voor zoogkoeien. Dan zijn geen fosfaatrechten meer nodig om de koe te houden. Dat maakt het volgens Netwerk Grondig niet aantrekkelijk om uitgemolken melkkoeien voor een betere bevleesheid nog een aantal maanden te laten weiden. Gelet op het rendement zijn hiervoor echter 8.000 euro dure fosfaatrechten nodig, rekent het netwerk voor.

Einde verhaal

Netwerk Grondig vreest daarom dat door de voorgenomen aanpassingen, die in 2020 zouden ingaan, een groot deel van de extensieve veehouders hun dieren niet meer kunnen afweiden. Het netwerk stelt dat dit deel uitmaakt van hun inkomen en dat afweiden juist een morele plicht is. Zo komen bevleesde koeien op het slachthuis terecht.


Volgens Grondig is een dubbeldoel-koe, die zowel vlees als melk geeft, milieutechnisch beter dan koeien die enkel worden gehouden voor het produceren van melk of het importeren van vlees. Dat kwam ook uit een onderzoek van Theun Vellinga naar voren.

Weer

 • Woensdag
  33° / 21°
  30 %
 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
Meer weer