Netwerk Grondig toetst zuivelplan aan mededingingregels

Netwerk Grondig heeft het melkreductieplan voorgelegd aan de aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens het netwerk van grondgebonden boeren druist de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de maatregelen in tegen mededingingsregels.

Netwerk+Grondig+toetst+zuivelplan+aan+mededingingregels
© Mike Schellart

Het melkreductieplan maakt onderdeel uit van de maatregelen die de Nederlandse melkveehouderij weer in het spoor van de derogatie moet krijgen. Netwerk grondig heeft aan het ministerie van EZ en de andere partijen laten weten dat het melkreductieplan de zuivelketen een monopolie-positie geeft. Ook wendt de belangenorganisatie zich met haar bedenkingen tot de Europese Commissie.

Staatsteun

Volgens het fosfaatplan moeten de zuivelbedrijven 4 miljoen kilo fosfaat reduceren door minder melk aan te voeren. Melkveebedrijven die meer vee hebben dan 4 procent onder het aantal op 2 juli 2015 moeten een afweging maken tussen krimpen of lagere vergoeding voor een deel van hun melk. Met een AVV gaat deze maatregel voor alle melkveehouders gelden.

Volgens Netwerk Grondig staat het Europees Recht in dit geval een AVV in de weg, omdat deze uitgelegd kan worden als staatsteun. Ook vind de belangenorganisatie dat het gecoördineerd uit de markt halen van productiecapaciteit in strijd is met mededingingsregels. Het zuivelplan komt eigenlijk neer op het vaststellen van een quotum, meent de belangenorganisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer