Natuurorganisaties: 'Fosfaatplan is boterzacht'

De natuur- en milieuorganisaties noemen het vrijdag gepubliceerde fosfaatreductieplan 'boterzacht'. De aangekondigde maatregelen moeten de melkveehouders weer onder de fosfaatnorm voor derogatie brengen.

Natuurorganisaties%3A+%27Fosfaatplan+is+boterzacht%27
© Nieuwe Oogst

'Dit plan biedt geen garantie op 200.000 minder koeien en dus ook niet op minder mest in Nederland. De afspraken bieden geen enkele zekerheid dat we aan de milieuregels van de Europese Unie tegemoetkomen. Die regels beschermen tegen milieuvervuiling en schade aan de natuur', aldus directeur Tjerk Wagenaar van Natuur & Milieu.

Gedupeerd

De grondgebonden boer wordt met dit plan extra gedupeerd en op geen enkele wijze ontzien, zegt directeur Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieufederatie. 'Grondgebonden boeren, onder wie biologische melkveehouders, hebben de huidige problemen in de sector niet veroorzaakt, maar betalen nu wel de prijs. Andere boeren die ongeremd zijn gegroeid, kunnen ook met deze maatregelen gewoon hiermee doorgaan, ten koste van de grondgebonden boer. Beschamend', vindt hij.

'Alle mooie woorden ten spijt, moeten we dus nu naar de politiek kijken om te voorkomen dat grondgebonden boeren straks verdwijnen. 'Wij vragen de Tweede Kamer om deze koers wettelijk te verankeren en dus nu in te grijpen', vervolgt Verdaasdonk in een persbericht dat ook ondertekend is namens Netwerk Grondig, Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL en Natuurmonumenten.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer