Grondig gaat met alternatief fosfaatplan naar Kamer

Netwerk Grondig gaat deze week met een alternatieve aanpak voor fosfaatreductie naar de Tweede Kamer. Doel van het plan is om binnen vijf jaar de melkveehouderij grondgebonden te maken.

Grondig+gaat+met+alternatief+fosfaatplan+naar+Kamer
© Nieuwe Oogst

De coalitie Grondgebonden melkveehouderij constateert dat het huidige sectorplan op onderdelen juridisch niet houdbaar is en dat een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) zal leiden tot schadeclaims van melkveehouders. Daarbij is er volgens betrokken organisaties onvoldoende draagvlak voor het sectorplan binnen de sector en daarbuiten.

De coalitie die het Plan Grondgebonden Melkveehouderij steunen bestaat uit onder meer Netwerk Grondig, Bionext, Eko Holland, Milieudefensie en Natuur- en Milieufederaties.

Krimpen

Het alternatieve plan is erop gericht om binnen vijf jaar te gaan naar maximaal 2,3 GVE per hectare, inclusief jongvee, en een productie van 16.750 kg melk per hectare. In 2017 zal de sector daarvoor in tranches van 6 procent moeten krimpen. Bedrijven die al op of onder de norm zitten worden daarbij ontzien.

Met dit plan neemt de fosfaatexcretie aanzienlijk af en kan de derogatie worden behouden, aldus de coalitie Grondgebonden melkveehouderij. De kans daarop neemt verder toe door een uitgebreide monitoring van de waterkwaliteit en het opnemen van elementen uit het fosfaatakkoord zoals het voerspoor en de stoppersregeling.

Aanpassing

Naast Netwerk Grondig en de milieuorganisaties heeft ook de gemeente Midden-Delfland bij staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) aangedrongen op aanpassing van het fosfaatreductieplan. De melkveehouders in die gemeente werken al zeven jaar volgens het principe van de kringloopwijzer en onttrekken daardoor juist fosfaat aan het milieu in plaats van toe te voegen. Ook is de uitstoot van stikstof met 25 procent gedaald. Het terugdringen van het aantal koeien bij deze bedrijven zou de problematiek alleen maar vergroten, aldus de gemeente.

Lees ook:
NZO: Fosfaatplan ontziet niet-groeiers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer