Schouten: stikstofplan D66 niet chic

Landbouwminister Carola Schouten is niet blij met het voorstel van coalitiegenoot D66 om de veestapel te halveren. Ze noemt het plan 'niet chic' en 'makkelijk'.

Schouten%3A+stikstofplan+D66+niet+chic
© Dirk Hol

Om de stikstofuitstoot in Nederland drastisch te verminderen, wil D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dat Nederlandse boeren vijftig miljoen minder kippen en zes miljoen minder varkens houden. Dat gaat Schouten allemaal 'wel snel. Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen', zegt de bewindsvrouw tehen het ANP.


Schouten uit ook haar verbazing over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem. De Raad van State zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse stikstofbeleid.

Compenseren

Voorheen kregen projecten over het algemeen groen licht als de belofte werd gedaan de stikstofuitstoot in de toekomst te compenseren. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen door het besluit stil. Voor D66 is het vooral belangrijk dat er genoeg woningbouw bij komt, vanwege de crisis op de woningmarkt.


Schouten vindt het niet eerlijk dat de partij 'er één sector uitlicht', terwijl het kabinet juist naar de volledige stikstofproblematiek kijkt. Dat is CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma met haar eens. De veehouderij is voor Nederland 'economisch een heel belangrijke tak van sport', zegt de christendemocraat. 'D66 weet zelf ook wel dat dit voorstel niet realistisch is. Geen boeren, geen eten.'

Noodwet

Na het luchtballonnetje van D66 deed ook GroenLinks-leider Jesse Klaver maandag een voorstel om de veehouderij te verkleinen. Hij stelt het kabinet een deadline en wil dat er nog voor het eind van deze maand een noodwet ligt om de problemen rond de stikstofuitstoot aan te pakken. Daarnaast vraagt hij het kabinet met Prinsjesdag extra geld uit te trekken voor het uitkopen van boeren zodat in maximaal vijftien jaar tijd de bio-industrie kan worden gehalveerd.

Jesse Klaver:’Jarenlang heeft het kabinet gedaan alsof we niet hoeven te kiezen, alsof we de economie boven onze natuur en gezondheid kunnen plaatsen. Het resultaat: Nederland zit op slot. Om te zorgen dat noodzakelijke projecten, zoals de bouw van woningen, niet stil komen te liggen moet de politiek in een noodwet prioriteiten stellen. Door de veestapel te halveren en de maximumsnelheid te verlagen komen andere noodzakelijke projecten niet in het gedrang en beschermen we de Nederlandse natuur.’

500 miljoen euro

Wat GroenLinks betreft wordt in de noodwet vastgelegd dat in vijftien jaar de veestapel halveert. Om dat te bereiken moet volgens GroenLinks vijftien jaar lang 500 miljoen euro worden uitgetrokken om veehouders uit te kopen. Daarnaast wil GroenLinks in de noodwet ook vastleggen dat er een verbod komt op de groei van het vliegverkeer en dat de maximumsnelheid op snelwegen terug naar 120 kilometer per uur gaat en op snelwegen die door natuurgebieden of langs steden lopen terug naar 100 kilometer per uur.

Overigens hoeft D66 in de regeringscoalitie niet op steun te rekenen voor de voorgestelde halvering van de veehouderij. 'Om de hele landbouwsector met één pennestreek af te schrijven is niet de oplossing voor de stikstof problematiek. Dat weet ook D66 heel goed. Het vraagt om een integrale afweging van alle economische activiteiten. Dat is een ingewikkelde legpuzzel waar de commissie Remkes nu naar kijkt’, schrijft CDA-Kamerlid Jaco Geurts op zijn facebook-pagina.

Voor het CDA staan volgens Geurts daarbij twee vraagstukken voorop: Een eerlijke boterham voor onze boeren en een slimme oplossing voor die boeren die willen stoppen, maar geen bedrijfsopvolging kunnen vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer